Стандардизација

19.08.2013 14:57

Број ЕСПБ поена: 6

Фонд часова: 2+2 (предавања + вежбе)

Предмет се слуша у петом семестру

Статус предмета: Обавезни предмет

 Циљ: Стицање знања о стандардима и процесу стандардизације. Начин примењивања, објављивања, креирања стандарда.
Предмет спада у групу осредње тешких, али јако битних за стицање вештина послом који постаје прави хит код нас. Потреба за стандардизерима је велика, што из разлога заосталости наших компанија за Европом, што због примене нечега што користи цео свет и што представља најбољу рекламу за производ и компанију.

Предавања: Држи их проф. др Миле Пешаљевић, који је популаран код студената УК, што због свог (специфичног), комично-забавног начина предавања, што због импозантне радне биографије на пољу квалитета. Посета предавањима није обавезна, али се препоручује. Ко почне да посећује, никако се неће покајати, јер човек је препун примера из праксе, објасни лекцију на начин да схватите све. Препун је шала и фазона, па тако разбија монотонију и уноси нешто ново у устаљени начин предавања која слушамо. Током семестра диктира питања, на која треба обратити пажњу због каснијег спремања усменог испита. Зависно од године до године, да ли уписује присуство, али ни то не значи ништа посебно у смислу бодова за коначној оцени. Јако добро процењује људе, не воли улизице, нити оне који ометају наставу (ако сте такви, боље да се не појављујете), битно је да стекне што бољи утисак и да вас упамти због усменог испита.

Вежбе: Држи их Ана Трајковић, по многима најлепша асистенткиња на ФОН-у, која је поред тога јако пријатна за сарадњу. Не обилује знањем као професор, али указује на корисне ствари. Углавном се током семестра бави колоквијумима и пројектним радовима. Тако да нећете ништа посебно научити на пољу Стандардизације од ње, јер све што каже налази се у књизи. Присуство је обавезно, јер уписује, а самим тим и бодује. За разлику од професора, воли оне који се улизују и који су стално активни. Поред уписивања, даје велики број додатних бодова на домаће задатке и активности, а ти бодови се додају онима са колоквијума и на основу тога креира оцена са колоквијума.

Начин полагања:

  • Колоквијум, не ослобађа вас дела градива, већ ослобађа два питања са усменог испита. Како у току семестра постоје два колоквијума, тако се градиво до усменог испита углавном савлада. Колоквијуми су конципирани тако да вежбе пред одржавање асистенткиња понавља са вама питања која долазе. На тај начин се потпомаже брже спремање. Састоји се од 10 питања, отвореног типа, чији се одговори траже у кратким цртама.
  • Пројектни рад представља обавезан део предиспитних активности. Неопходно га је одрадити и доставити до договореног рока, како би стекли право за излазак на усмени део испита. Кратке је форме и може се урадити за пар сати, тако да нема разлога за превелику бригу. Нема велики утицај на оцену.
  • Усмени део испита представља најтежи део, може се полагати без урађених колоквијума, само што тада извлачите седам питања уместо три колико вам могу обезбедити положени колоквијуми (пет уколико је положен само један). Услов за излазак на усмени испит је одбрањен пројектни рад. Професор даје неку врсту предрока у току последњег часа предавања, када заинтересованим студентима омогућава да одговарају и тако упознају своје колеге са оним што их чека. На испиту се оцењује свако питање посебно, тако да можете положити уколико имате на једном питању оцену пет. Професору је јако битан утисак који остављате, као и да ли вас зна са предавања. Коректан је што се тиче пролазности, тако да испит положи велики број студената. Воли да поставља подпитања која најчешће нису из књиге.

Литература:

  • Инжењерске комуникације и логистика, др Миле Пешаљевић, Нови Сад, 1995 - књига се не продаје у скриптарници факултета, већ се може наћи у копирници. Она покрива предмете: Стандардизацију, Инжењерске комуникације и логистику и Метролошке системе.
Скрипта за други колоквијум

Опис: by Нина Н. - 08.12.2008.


Објављено: 23.08.2013


Број преузимања: 497


0
1
Питања за усмени

Опис: 14.01.2008.


Објављено: 23.08.2013


Број преузимања: 402


0
0
Скрипта за други колоквијум (2016)

Опис:

Скрипта за други колоквијум by плави чуперак


Објављено: 31.12.2016


Број преузимања: 38


0
0
Питања за усмени (2016)

Опис:

Питања за усмени (2016)


Објављено: 22.01.2017


Број преузимања: 15


0
0