Dobrodošlica brucošima

// Kategorije: Info | Fakultet | Priručnik |

Dobrodošli dragi brucoši,

Ekipa Puškica vam želi ovu običnu dobrodošlicu na ovaj neobičan fakultet. Naš sajt i studenti koji rade na njemu se tradiocionalno trude da pomognu kolegama sa FON-a te zato i sada pišemo. Na Puškicama možete naći skripte i opise predmeta, tekstove gde se zezamo na račun Fakulteta ili ga kritikujemo i još dosta toga što može biti potrebno jednom brucošu koji želi bolje da shvati gde je to tačno došao. Sigurno ste već svašta čuli o FON-u, verovatno ste ga zato i izabrali. Dosta toga je tačno, ali hvalospeve novina i starijih studenata ne treba uzimati previše za ozbiljno, ne zato što žele da vas slažu, već zato što se sve brzo i često menja.

Samo fizički izgled fakulteta je svake godine drugačiji i ako te nema neko vreme vrlo je dobra šansa da se nećeš lako snaći kad ponovo dođeš u Jove Ilića 154. Neki od nas se sećaju druženja u FONfe-u, neki su se provlačili uskim hodnicima gde je odjednom iznikao Staklenac, vas će sada dočekati potpuno drugačiji glavni ulaz i nećete imati tu (ne)sreću da stojite u redu za Studentsku službu duž celog hodnika. Mnoge promene su se dešavale dok je FON polako dobijao na popularnosti a tako i na kvadraturi, sledećeg septembra ćete verovatno i vi imati priliku da vidite građevinske radove i možda neko novo “D” krilo.

Nas sada interesuje da vas što bezbolnije provedemo kroz ovo vatreno krštenje - prvi semestar. Sadržaj predmeta se nije mnogo menjao kroz godine i to je nažalost tako u većini slučajeva; međutim očekivanja, način polaganja i količina materije se stalno koriguju, i to neretko gore po nas, odnosno dosta teže u odnosu na prošle generacije. Savet od srca: kad budete učili i dođe vam teško, nemojte od dosade da gledate skripte i pitanja koja se ponavljaju iz recimo 2009. godine, može vam samo biti loše kad vidite kako su laki bili ti ispiti. Sve je danas dosta ozbiljnije, eksperimentiše se na mlađim generacijama. Kao primer možemo uzeti što je 2014/15 uveden predmet Programiranje 1 u drugom semestru ISiT-a koji je jedva dočekan kao prvi ozbiljan stručni predmet za brucoše programere željne znanja. Rezultat je da se do danas taj predmet nije ustalio u smislu načina polaganja i da još ima studenata iz te prve generacije koji ga nisu uspeli položiti. Ostale katedre su izučile skripte koje su vredni studenti pravili i ispiti koji su se pre “spremali u tramvaju do faksa” sada predstavljaju noćne more jer dolaze pitanja kojih se niko ne bi setio, ili koje ne možete naći u skripti.

Da ne bude sve tako crno, i dalje smo “lakši” od ETF-a, ali još važnije, oni i dalje nemaju Puškice. Pripremili smo opise svih predmeta iz prve godine sa najsvežijim informacijama prošlogodišnjih brucoša. Tu se nalaze i korisni materijali koji se stalno dopunjuju novim skriptama koje šalju studenti. Za vas koji budete inspirisani da nastavite sa ovom tradicijom sve što napišete možete poslati na download@puskice.org a mi ćemo se potruditi da nagradimo taj trud. Nadamo se da će sve naše informacije i dalje biti tačne, ali svakako preporučujemo da odete na predavanja i vežbe gde će vam se ukazati kako zaista izgleda neki predmet. Profesori i asistenti se uglavnom trude i volećete ih dok ne krenu ispiti, a ako budete učili i koristili sve materijale i ostale prečice koje su vam dostupni, neće biti problema ni tada.

Ne menjajte kanal, na pravom ste mestu!

Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će postaviti komentar!
7
1

Postavi komentar

E-mail:
Komentar:
Antispam:

2 + 9

Komentari prolaze moderaciju, zato što smo tako u mogućnosti