Марк Закерберг поклања 99% својих акција Фејсбука

// Категорије: Магазин | Инфо |

Марк Закерберг, извршни директор Фејсбука, у уторак је најавио да поклања 99% својих акција, чија се вредност данас процењује на 45 милијарди долара.

Закерберг и његова супруга Присила Чен основали су фондацију „Chan Zuckerberg Initiative“ чија мисија пресликава сврху претходних донација пара, персонализовано учење, лечење болести и повезивање људи. Овај потез и не треба чудити будући да је Закерберг пре пет година потписао „The Giving Pledge“ (кампања која за циљ има потакнути најбогатије људе и породице на свету да се обавежу да ће поклонити већи део свог богатства, за живота или након смрти, у филантропске или хуманитарне сврхе).

Своју донацију је обзнанио у писму новорођеној кћерци Макс.

Твоја мајка и ја се данас обавезујемо да своје животе проведемо обављајући наш мали део у решавању ових изазова. Наставићу да радим као извршни директор Фејсбука још много, много година што следе, али су ова питања сувише важна да би чекала да ти будеш или ми будемо старији да би онда започели овај посао. Почињући млади, надамо се да ћемо моћи видети сложене предности тога за наших живота.

Док ти покрећеш нову генерацију породице Чен Закерберг, ми покрећемо „Chan Zuckerberg Initiative како бисмо удружили људе из целог света у унапређењу људског потенцијала и промовисали равноправност све деце будућих генерација. Наша почетна област интересовања биће персонализовано учење, лечење болести, повезивање људи и изградња снажних заједница.

Даћемо 99 одсто наших акција Фејсбука – тренутно око 45 милијарди долара – за време наших живота, како бисмо унапредили ову мисију. Знамо да је то мали допринос у поређењу са свим ресурсима и талентима оних који већ раде на тим питањима, али желимо да учинимо све што можемо радећи заједно са другима.

Ову одлуку поздравили су и Бил и Мелинда Гејтс који су учинили исто 2010. године када су обзнанили да поклањају 95 одсто свог богатства и настаје „The Giving Pledge“.

Тренутно нема коментара. Будите први који ће поставити коментар!
2
0

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

9 + 2

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности