Predlozi prof. Siniše Vlajića za budući razvoj FON-a

// Kategorije: Naš komentar | Fakultet | Info |

Za nedelju dana na FON-u se očekuju izbori na kojima će se birati novo rukovodstvo Fakulteta. Kandidati koji su se prijavili za izbor novog dekana su aktuelni dekan, prof. dr Milija Suknović i prof. dr Jovan Filipović. Kako to obično biva, izbori su dobra prilika za raspravu o budućnosti Fakulteta.

Profesor našeg Fakulteta, Siniša Vlajić, sa Katedre za softversko inženjerstvo, nedavno je na svom Facebook profilu objavio ideje za budući razvoj Fakulteta, koje navodimo u nastavku.

Za tri godine se očekuje treći ciklus akreditacije. Prethodni ciklus akreditacije urađen je 2014. godine i trebalo je da važi pet godina, međutim kako prof. Vlajić navodi, prošle godine akreditacija je produžena na sedam godina. Prof. Vlajić se zalaže za ideju integrisanih osnovnih i master studija u trajanju od pet godina iz razloga što master studije nisu mnogo popularne među svršenim studentima osnovnih studija, koji nastavljaju obrazovanje na drugim fakultetima i univerzitetima u inostranstvu. Umesto njih, na master studije na naš Fakultet mahom dolaze studenti sa drugih fakulteta u zemlji i regionu. Na ovaj način bi se, logično, povećao broj studenata Fona koji pohađaju master studije.

Profesor dalje navodi: "Fakultet treba da zadrži balans u razvoju ISiT-a i Menadžmenta, u stručnom i kadrovskom smislu. Prednost FON-a u odnosu na druge fakultete je njegova multidisciplinarnost, stoga njegov razvoj nije ekskluzivnost jednog studijskog programa ili katedre, već njihov ravnomeran razvoj."

"U okviru studijskog programa ISiT trebalo bi formirati nove studijske grupe (Softversko inženjerstvo, Elektronsko poslovanje...), na koje bi se studenti usmeravali u drugoj ili trećoj godini studija." Kako navodi profesor, studenti bi na taj način mogli da budu potpuno isprofilisani u zavisnosti od toga u kom smeru žele da se razvijaju. Na taj način bi u značajnoj meri zaustavili određene „dezintegracione procese“ na FON-u koji bi mogli da dovedu „do cepanja Fakulteta na više Fakulteta“.

Zahvaljujemo se prof. Vlajiću na spremnosti da deli svoje predloge sa studentima i odgovara na naša pitanja.

Objavu možete pročitati u celosti na sledećem linku.

Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će postaviti komentar!
20
1

Postavi komentar

E-mail:
Komentar:
Antispam:

14 + 17

Komentari prolaze moderaciju, zato što smo tako u mogućnosti