Још једна прича о 99% акција Фејсбука

// Категорије: Магазин |

Пре нешто више од недељу дана велики број светских па тако и регионалних портала испратило је вест о невероватном „поклону“ човечанству вредном 45 милијарди долара, а међу њима ову вест пренеле су и Пушкице. Реч је наравно о Марку Закербергу и његовом несебичном одрицању 99 одсто акција Фејсбука, а све у корист филантропске мисије. Овога пута преносимо Вам нешто другачији осврт на овај готово ванземаљски чин који пише Драго Галић за портал Bug Online.

Марк Закерберг и његова супруга Присила Чен прошле недеље су дошли у све наслове прво јер је Закерберг најавио да ће дати ("великодушних") 40 дана породиљског одсуства својим радницама (мање од свих држава ЕУ, за пример), а онда су сви медији, па и ми, пренели (али у стилу глувих телефона) како ће брачни пар донирати 99% свог богатства у добротворне сврхе.

На крају се испоставило да је њихова изјава срочена тако да се уистину лако може протумачити (криво) да ће донирати скоро све што имају у добротворне сврхе, али у ствари се ништа од тога неће догодити. Заправо ће пребацити "огромну већину" (у оригиналу – "huge majority") својих акција Фејсбука у власништво друштва с ограниченом одговорношћу (LLC – limited liability company), а којег су власници – они сами. Поменута компанија зове се Chan Zuckerberg Initiative и ради се о профитном удружењу која улаже у профитне пројекте за које друштво оцени да је у складу с његовом мисијом "промицања људских потенцијала и промоције једнакости".

Chan Zuckerberg Initiative већ јесте уложио милионе у разне образовне установе и пројекте, али ради се о подухвату који и сам доноси зараду, а не филантропији.

Наиме, постоје заговорници оваквог типа "филантропије" где се и улагање у образовање с намером касније зараде назива "филантропским" радом, вероватно у мери у којој је посао проститутке добротворни чин који, ето, на крају донесе и некакву зараду терапеутској сексуалној делатници.

Проблем, наравно, није у томе што Чен и Закерберг у свом чудном свемиру власторучног повременог клања коза и кокоши и "филантропије" за зараду желе зарадити – ко не жели? Проблем је у томе што се посао који с филантропским деловањем нема апсолутно никакве везе покушава представити као нешто што није, те се та нека ауреола "богатог добротвора" покушава пренети на основни посао – Фејсбук, који је ту зато "да повезује људе", а не зато да доноси приходе од реклама. И повремено на захтев даје све податке о свему што сте на Фејсбуку радили владиним агенцијама којима то треба.

Филантропија по мери корпорација.

Напослетку, свако има право уживати своје богатство како жели и распоредити га на начин који жели, али када се то уживање у једном тренутку почне славити као добро дело не преостаје ништа друго него запитати се што је и где је ту доброта? Да ли је доброта вредна тек онда када се свима гура пред лице тражећи глорификацију масе или тек тихи подухват личне сатисфакције? Није ли она тек безусловна акција која не подразумева одговор, а још мање профит?

Све у свему, ништа није како се на први поглед чини, отворите очи, наћулите уши и …

Не мењајте канал, на правом сте месту...

Тренутно нема коментара. Будите први који ће поставити коментар!
2
1

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

4 + 12

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности