Google ima rešenje u slučaju da se AI okrene protiv nas

// Kategorije: IT | Magazin |

Brojni stručnjaci širom sveta, uključujući Stivena Hokinga, Ilona Maska i Bila Gejtsa, smatraju da bi AI jednog dana mogla da postane dovoljno moćna da dovede u pitanje opstanak ljudske vrste. Iz tog razloga, Google-ov ogranak DeepMind radi na razvoju sistema koji će zaustaviti kompjutere u slučaju da scenario sudnjeg dana ikada obistini. 

DeepMind, tvorac prvog softvera u istoriji koji je u januaru ove godine uspeo da pobedi šampiona u drevnoj igri go, i pobedu potvrdio u martu savladavši i azijskog šampiona, navodi da ima rešenje za potencijalnu opasnost – dugme za isključenje. 

Istraživači Lorent Orso iz Deep Minda i doktor Stjuart Armstrong sa Oksfordovog Instituta za budućnost čovečanstva, objasnili su, međutim, da su šanse da se tako nešto dogodi vrlo male. 
“S vremena na vreme može biti neophodno da ljudski operator pritisne veliko crveno dugme kako bi sprečio štetnu posledicu softverskih akcija. U tom slučaju, ključno je bezbedno ometanje softvera”, navode stručnjaci. 
“Na taj način uspostavila bi se kontrola nad neposlušnim robotom ili bi čak mogao privremeno da se koristi za obavljanje zadataka za koje nije obučen. Ipak, još se ne zna da li svi algoritmi na svetu mogu biti stopirani na ovaj način”, priznali su autori. 

Doktor Armstrong veruje da će kompjuteri jednog dana funkcionisati brzinom neshvatljivom čovečanstvu i da će početi da preskaču komunikaciju sa znatno sporijim ljudima. Ova pojava rezultovaće time da kompjuteri preuzmu kontrolu na polju finansija, transporta, zdravstva, itd. 

izvor: b92.net

Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će postaviti komentar!
1
0

Postavi komentar

E-mail:
Komentar:
Antispam:

12 + 11

Komentari prolaze moderaciju, zato što smo tako u mogućnosti