Зашто време лети када старимо?

// Категорије: Магазин |
Представљамо вам методе како да га успорите.
 
Како старимо чини нам се да време веома брзо пролази, што нас понекад ухвати неспремне.
 
Постоје различите теорије које објашњавају зашто се са годинама мења наша перцепција времена, као и како можемо покушати да разумемо како овај бизарни феномен функционише, те у циљу бољег искоришћавања времена.

Имамо мање нових искустава током дана.
 
Психолог Џејмс Вилијамс закључио је то у "Принципима психологије", објашњавајући да у поређењу са нашим детињством одрасли имају мање нових искустава. Наше време се обично мери нечим првим, првим даном у школи, првим пољупцем, првим домом. Када истрошимо та прва искуства дани и недеље нам постају монотони, а године пролазе.
 
Стрес и "временски притисак" учествују у убрзавању дана.
 
Базирано на једној од студија испитаници кажу да им време пролази брзо због чињенице да имају превише обавеза дневно, а премало времена да их комплетирају. Истраживања су именовала ово као "временски притисак", иде руку под руку са стресом и чини нас фокусиранијим на садашњост, тражећи од нас да сваки дан живимо брзо остављајући минималан простор за успомене.
 
Свакодневно се едукујте и упијајте нова знања.
 
Зашто је ово битно? Како бисмо "успорили" време можемо да учимо нове ствари, добијамо нова знања, учимо страни језик, а све у циљу евоцирања тзв. "првог искуства" и поновног доживљавања истог.
 
Извор: designtaxi.com
Тренутно нема коментара. Будите први који ће поставити коментар!
1
0

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

16 + 18

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности