РАЗБИЈЕНО ОГЛЕДАЛО: ПРОБЛЕМ ИДЕНТИТЕТА У ПОСТЈУГОСЛОВЕНСКОМ ДОКУМЕНТАРНОМ ФИЛМУ

// Категорије: Дом културе Студентски град | Вести |

Регионална конференција Разбијено огледало: проблем идентитета у постјугословенском документарном филму одржаће се од 15. до 18. новембра у Дому културе Студентски град.  Ова ретроспектива документарних филмова и панел дискусија на тему проблема идентитета у пост југословенском документарном филму је инспирисана истоименом докторском дисертацијом и недавно објављеном студијом Магдалене Тутке-Гвожђ, теоретичара филма из Пољске (Универзитет у Ослу, Универзитет у Кракову). У пројекту учествују редитељи документарних филмова из региона и сама ауторка, а своје присуство на пројекцијама филмова су потврдили следећи аутори: Борис Митић, Горан Радовановић, Андријана Стојковић, Момир Матовић, Горан Тренчовски, Ђорче Ставрески, Младен Матичевић, Иван Марков, Стефан Арсенијевић, Јелена Станковић, Марко Костић, Михајло Јевтић. Разговоре са присутним ауторима водиће Дуња Јеленковић и Немања Бабић. На програму конференције биће седамнаест филмова, међу којима и награђивани филмови који су обишли свет, приказивани на стотинама филмских фестивала на којима су прославили своје ауторе.

У оквиру конференције 17. новембра у 20:30 биће одржано предавање редитеља Михајла Јевтића, на тему ЦАСЕ СТУДY: Документарни филм у настајању „4 ПАСОША”, који ће говорити о развоју идеје губитка идентитета и пореклу основног концепта филма, редитељском приступу филму-употреби архивског материјала и анимације, продукцијском приступу филму:  међународној копродукцији као природном концепту за ову врсту пројекта.
 
Ретроспектива филмова и предавања је својеврстан упдате за студенте филмских школа и осталих факултета, јер је већина филмова настала у време када су они били школски ђаци, а представља аутентичан и понекад и персоналан израз аутора документарног филма у времену после распада СФРЈ.

Регионалну конференцију Разбијено огледало: проблем идентитета у постјугословенском документарном филму подржало је Министарство културе и информисања РС.

Детаљан програм може се преузети са www.dksg.rs.

Тренутно нема коментара. Будите први који ће поставити коментар!
0
0

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

16 + 20

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности