Паметни телефони - пола тржишта

// Категорије: ИТ | Магазин |

Продаја паметних телефона је наставила да расте и сада се по први пут процењује да паметни телефони заузимају половину испоруке свих мобилних телефона.

Извештај центра Гартнер за други квартал године показује да је продаја паметних телефона порасла за 46.5% у односу на исти квартал прошле године и сада износи око 225 милиона комада. 

Ово значи да паметни телефони сада заузимају око 51.8% продаје, а највећи пораст продаје је забележен у Азијско-пацифичкој регији - 74.1%, Јужној Америци - 55.7% и у Источној Европи 31.6%. 

Што се тиче произвођача, на месту број један налази се Самсунг са тржишним уделом од 31.7% на тржишту паметних телефона односно око 71 милион телефона. 
Након Самсунга ту су Apple (31.9 милиона), ЛГ (11.5), Леново (10.7) и ЗТЕ (9.7). 

Са позиције оперативних система, доминација Андроида се наставља. Андроид покрива 79% тржишта, док иОС покрива 14.2%. Мало ниже на лествици стигле су добре вести за Мајкрософт. Њихов оперативни систем Windows Phone је први пут престигао BlackBerry иако оба система заједно покривају свега 5% тржишта. 

Иако је Мајкрософт успео да повећа удео на тржишту, саветује им се да се сконцентришу на повећање броја апликација како би постали привлачнији корисницима. 

Такође уз проширени Лумиа портфолио, очекује се повећање продаје Нокиа паметних телефона и повећање удела Мајкрософтовог система.

Гартнер је остао при својој процени да ће ове године бити продато нешто око 1.8 милијарди мобилних телефона.

Тренутно нема коментара. Будите први који ће поставити коментар!
0
0

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

15 + 0

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности