Google: Ne očekujte privatnost ako koristite Gmail

// Kategorije: IT | Magazin |

Korisnici koji svoju poštu šalju preko 425 miliona naloga na Gmail-u ne mogu imati "realna očekivanja" da će njihova komunikacija biti poverljiva.

"Consumer Watchdog" je objavio sudski podnesak koji je okarakterisao kao "zapanjujuće priznanje". Podnesak je napisan od strane Google-a nakon pritiska da objasne svoju ulogu u slučaju masovne prismotre američkih i stranih državljana koje je sprovodila NSA.

"Google je napokon priznao da ne poštuju privatnost", izjavio je Džon Simpson direktor projekta "Consumer Watchdog". "Ljudi bi trebalo da im veruju na reč. Ukoliko poštujete privatnost svojih saradnika, ne koristite Gmail". 

Google je pokušao da odbaci tužbu koja ovu kompaniju tereti da je nezakonito skenirala poštu koja je pristizala sa mejl adresa trećih provajdera kako bi svojim korisnicima servirala oglase. U tužbi je citiran izvršni direktor Google-a Erik Šmit koji je rekao da je "politika Google-a da se primakne 'granici', ali da je ne prelazi". 

U podnesku podnetom radi odbijanja ove tužbe Google je naveo "da se pokušava kriminalizovati standardna poslovna praksa koja je deo google-ovog servisa od njegovog uvođenja i da svi korisnici moraju očekivati da će njihova pošta biti podvrgnuta automatskom procesiranju".

Prema Googleu "Kao što pošiljalac pisma poslovnom partneru ne može biti iznenađen ako njegov asistent otvori pismo, tako ni korisnici web servisa za elektronsku poštu moraju znati da će se njihovi mejlovi obrađivati".

Portparol Google-a je izjavio da oni shvataju privatnost svojih korisnika jako ozbiljno i da su suprotna nagađanja jednostavno netačna. 

Ugradili smo vrhunske mere zaštite u Gmail i ove mere se primenjuju na svaki mejl bez obzira na to ko ga šalje.

Simpson koji je dugogodišnji kritičar Google-a je izjavio da "Google koristi pogrešnu analogiju. Slanje mejla je kao predavanje pisma u poštu. Očekujem da pošta pismo isporuči na adresu koja je napisana na koverti, a ne da ga otvara i čita". 

Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će postaviti komentar!
1
0

Postavi komentar

E-mail:
Komentar:
Antispam:

4 + 4

Komentari prolaze moderaciju, zato što smo tako u mogućnosti