„Сат за нашу планету“: Искључи светло да боље видиш!

// Категорије: Магазин |

Тог дана стотине милиона људи на свим континентима, у 24 временске зоне, искључиће светла на сат времена и тиме симболично обележити своје залагање за смањење последица климатских промена и одрживу употребу природних ресурса. Иницијатива „Сат за нашу планету“ настала је 2007. године у Сиднеју, а већ 2009. године и Србија се прикључила овој манифестацији и обележава је осми пут.

„Већина експерата се слаже да ће климатске промене изазвати већу учесталост екстремних климатских последица као што су поплаве, клизишта, пожари и суше. Неопходно је да у свакодневном животу бринемо о животној средини која нас окружује, да смањимо еколошки отисак, односно ублажимо утицај нашег начина живота на природу – изјавила је Душка Димовић, директорка програма WWF-а у Србији. – Од критичне важности је смањењење емисије гасова, који појачавају ефекат стаклене баште, енергетска ефикасност и примена еколошки прихватљивих решења за производњу енергије. Позивамо све грађане да искључе светла у суботу 19. марта и укључе се у акцију „Сат за нашу планету“ – додала је Димовић.

Глумица Ана Софреновић и водитељ Андреј Маричић поздравили су присутне госте и испричали на који начин се они свакодневно ангажују како би помогли планети – од употребе штедљивих сијалица, рационалног коришћења воде за личну хигијену, до коришћења бицикла као превозног средства. Управо су те навике које обављамо свакодневно и без размишљања пресудне за планетарне промене. Познати промотери су искористили тренутак да још једном позову целокупну јавност да посети финални догађај, предвиђен на платоу испред Скупштине града.

Централне манифестације у оквиру акције „Сат за нашу планету“ биће одржане у суботу 19. марта 2016. године, од 20:30 до 21:30 часа, у Београду испред Скупштине града, у Новом Саду на Тргу Слободе и у Нишу у амфитеатру на кеју. У Београду ће овом приликом посетиоци моћи да посматрају холограмску пројекцију на фасади Скупштине града, уживају у песмама госпел хора и на креативном зиду жеља оставе своја обећања, циљеве или жеље за здравију и еколошки свеснију годину пред нама, док ће у Нишу и Новом Саду догађај испратити програм у организацији локалних удружења грађана, „Простор“ из Ниша и „Рефугијум“ из Новог Сада.

На глобалном нивоу, акција „Сат за нашу планету“ 2016. године ће наставити да даје моћ иницијативама за промену климатских промена, укључујући и потписивање петиције за 100 одсто обновљиве изворе енергије у Шпанији, заштиту шума и биолошке разноврсности у Африци, као и сарадњи са владама, компанијама и цивилним друштвом на заштити тресетишта и одрживој производњи палминог уља у југоисточној Азији.

Целокупна кампања, као и реализација финалног догађаја омогућена је изузетним трудом, радом и залагањем партнера: Coca-Cola систем Србија и агенција New Moment и OH Illusion. Подршка је традиционално и ове године стигла од Министарства пољопривреде и заштите животне средине, Покрајинског секретаријата за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине, Градске управе Града Београда, Градске управе Града Новог Сада, Сталне конференције градова и општина, РТС и бројних организација цивилног друштва, компанија, школа и појединца.

Извор: http://www.b92.net/mobilni/zivot/1107347 

Тренутно нема коментара. Будите први који ће поставити коментар!
0
0

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

18 + 11

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности