"Алибаба" размрдаo Вол стрит!

// Категорије: Биз | Магазин | Вести |

Интернет гигант "Алибаба" веома успешно је пребродио излазак на њујоршку берзу где је компанија "Фејсбук" пре две године доживела почетно разочарање. "Алибаба" ће тако стећи капитал потребан за експанзију ван Кине. Највећи добитник је, међутим, јапанска пословна група "Софтбанк" која држи 32 одсто акција "Алибабе", сада вредних 80 милијарди долара. Јапанци су те акције купили пре 14 година за само 20 милиона долара.

Кинески интернет гигант "Алибаба" више него успешно је пребродио историјско иницијално јавно нуђење акција на Вол стриту и достигао укупну вредност од 228 милијарди долара, чиме је надмашио глобалне играче из области информативне технологије као што су амерички "Фејсбук" и "Амазон".

Акције кинеске пословне групе, која се састоји од девет компанија које нуде све врсте услуга од интернет продаје, електронске поште до наплате и обављања банковних трансакција, понуђене су по цени од 68 долара, али су већ у првом дану трговања достигле вредност од 93 долара.

"Алибаба", компанија коју је 1999. године основао до тада анонимни предавач енглеског језика из града Ханџоу, Џек Ма, изашла је на берзу у Њујорку у настојању да прикупи око 20 милијарди долара које ће, тврде стручњаци у источној Азији, искористити за експанзију на страна тржишта.

"Алибаба" контролише чак 80 одсто огромног кинеског интернет тржишта и сада, кажу, намерава да продре на северноамеричко тржиште и тржиште у југоисточној Азији, где је већ почела да склапа прве послове са локалним компанијама.

Џек Ма, чије је право име Ма Јун, важи за најбогатијег човека у најмногољуднијој земљи света и у више наврата је проглашаван за најбољег бизнисмена Кине и стављан на листу од сто најутицајнијих и најимућнијих људи на планети у анкетама часописа Тајм и Форбс.

Ма је и симбол предузетништва и оличење "кинеског сна" – сна о богаћењу малог, обичног човека који се прилагодио драматичној промени економског система у земљи и сопственим снагама подигао из ужасне немаштине и анонимности масе.

Ма, који је енглески језик у раној младости учио тако што је сваког дана бициклом путовао до локалних туристичких атракција и бесплатно се нудио страним туристима као водич, по завршетку студија је почео да ради као предавач енглеског на једном универзитету у Ханџоуу, сањајући да, по угледу на инвентивна приватна предузећа из Силицијумске долине, једног дана започне сопствени бизнис у области информационе технологије.

Он је 1995. године најпре основао мању интернет компанију која се сматра првом те врсте у НР Кини, да би четири године касније покренуо "Алибабу" – као неку врсту кинеског пандана америчком "Амазону".

До оснивања "Алибабе" Ма је, наводно, зарађивао само двадесетак долара месечно, али је од тада до данас, за петнаест година, изградио праву империју која је прошле године остварила продају у обиму од 240 милијарди долара.

Мада су поједини економисти забринути због компетентности кинеских менаџера и недовољне транспарентност када су у питању кинески прописи и утицај државе на пословање приватних компанија, у пословним круговима у САД и источној Азији генерално влада уверење да ће "Алибаба" у будућности успети да се докопа значајног дела конкуретног америчког тржишта.

Разлог за тај оптимизам, осим у досадашњим одличним пословним резултатима компаније у Кини, стручњаци виде и у личној упорности и одлучности генералног директора Џека Ма.

Прави добитник Јапанци

И док се предузетничка каријера кинеског милијардера већ ставља у раван са оном коју су остварили Бил Гејтс, Стив Џобс и Ворен Бафет, мало је познато да највећи део акција "Алибабе", чак 32 посто, у свом поседу држи јапански бизнисмен корејског порекла Масајоши Сон.

Педесетседмогодишњи Сон, чија се имовина процењује на близу 17 милијарди долара, то богатство је створио углавном у области телекомуникација, односно мобилне телефоније.

Његова компанија "Софтбанк" последњих година је прегазила конкуренцију у Јапану тако што је прва потписала уговор са америчким "Еплом" и знатно пре других понудила паметне телефоне својим муштеријама.

"Софтбанк" је у првом дану пословања акцијама "Алибабе" на Њујоршкој берзи остварио добит од око 4,5 милијарди долара.

Куриозитет је, међутим, да је јапанска компанија 2000. године за само 20 милиона долара купила удео у "Алибаби" чија се вредност сада процењује на чак 80 милијарди долара, што значи да је укупна зарада јапанске компаније на тим акцијама у протеклих 14 година 4.000 пута већа од улога!

У изјави јапанским медијима у Њујорку, који су желели да сазнају да ли ће просто продати свој удео у "Алибаби" и отићи на дуг одмор са својим милијардама, шеф "Софтбанке" Сон је рекао да ће настојати да што дуже држи деонице интернет гиганта у својим рукама.

Економисти у Јапану процењују да ће амбициозни Сон, уместо да уновчи своје акције, можда искористити удео који поседује у "Алибаби" као гаранцију за задуживање код великих светских банака како би наставио свој подухват освајања америчког тржишта мобилне телефоније, где је његова компанија већ преузела трећег по величини мобилног оператера "Спринт."

Ипак, ни у каријери пребогатог Масајоши Сона није све ишло глатко. Управо у време када је пазарио акције "Алибабе", његова компанија, која је као стратешки потез откупила удео у већем броју мањих ИТ фирми у развоју, изгубила је фантастичних 70 милијарди долара након краха акција интернет компанија 2000. године.

То је Сона и његову компанију присилило на велико задуживање, а из дубоке кризе извукао га је успех у области телекомуникација и постепени опоравак ИТ сектора.

Преузето са http://www.rts.rs

Тренутно нема коментара. Будите први који ће поставити коментар!
2
0

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

8 + 11

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности