AIESEC Global Citizen пракса-искуство које се памти

// Категорије: Међународне прилике by АИЕСЕЦ | Инфо |

"You have to find what sparks a light in you so that you in your own way can illuminate the world".

Пре тачно 2 године започео сам једну од најинтересантнијих авантура, одлучио сам да одем на Global Citizen праксу.

Одлука је била прилично лака, желео сам промену окружења, другу перспективу и излазак из зоне комфора, а 6 недеља у потпуно новој средини су деловала као савршено решење. Ни саму праксу нисам тражио пуно, знао сам да желим да пројекат има везе са радом са децом и да желим да буде повезан са образовањем, а када се пројекат EduChange Italy појавио, нисам размишљао ни једног тренутка.

Мало више о самој пракси – радио сам у средњој школи у малом градићу Piazza Armerina на Сицилији (замислите, на Сицилији постоји место које није на мору) у тиму који је чинило нас шесторо из различитих крајева света. Наш задатак је био да осмислимо и држимо радионице за више од 500 ученика ове школе, а циљ нам је био да тим ученицима приближимо теме као што су мултиклутуралност, живот у мултиетниичком друштву и променимо им перспективу коју добијају кроз њихово формално образовање. Живео сам у хост породици, код једне од ученица из школе, заједно са још једним волонтером из Русије.

Када сам одлазио на праксу желео сам да променим окружење и сакупим пуно интересантних прича које ћу препричавати. Такође, желео сам да развијем неке своје вештине, као што су енглески и италијански језик, презентационе вештине и рад у интернационалном тиму јер сам веровато да ће ми то помоћи у даљем грађењу каријере...

Сада, две године након што је та авантура започела, могу рећи да су тих шест недеља истински промениле мене као особу и дале ми пуно више него што сам уопште могао да очекујем.

Но, да кренем редом..

Упознај себе кроз упознавање света – На самој пракси сусрео сам се са доста нових и изазовних ситуација. Радио сам у тиму са људима који имају тотално другачију културу и навике (можете ли да замислите разлику у радној култури једне девојке из Канаде, момка из Пољске и девојке из Кине), живео у различитим породицама (7 дана сам чак живео у породици у којој нико не говори енглески језик) припремао радионице о темама са којима ни ја нисам био у потпуности упознат. У више прилика сам био далеко изван своје сигурне зоне, што ми је омогућило да доста размишљам о себи и својим поступцима и да упознам сам себе на један поптуно нови начин.

Разговори са другим волонтерима, прича о местима одакле долазимо и дуга дружења су ми помогла да упознам приче других људи и других крајева и да кроз њих схватим шта су то моје амбиције и лимити, шта су ствари које волим и у којима уживам, али и чега се плашим и шта избелгавам.

Вештине и знања која ће ти добро доћи у каријери – Недавно сам имао прилику да разговарам са неколико HR директора највећих компанија у Србији, управо о томе шта недостаје нашим студентима када заврше факултет и желе да се запосле. Најважније ствари које су помињане у тим разговорима јесу практично искуство, отвореност и спремност на рад као и искуство рада у интернационалном окружењу.

Кроз 6 недеља радионица у школи развио сам своје вештине презентовања, усавршио свој енглески језик, али и стекао изузетно важне вештине комуникације и сналажења у различитим ситуацијама и окружењима. Сами смо осмишљавали и креирали радионице и били одговорни за то шта ће та деца која су радила са нама понети са овог пројекта.

Одговорност за креирање промене у друштву – Piazza Armerina је место у којем живи не више од 10000 становника. Градић се налази у срцу Сицилије и јако мало странаца добије прилику да се упозна са невероватним становницима овог малог места. То што је 6 интернационалних студената дошло у њихов град да ради на креирању промене у друштву за све становнике ове заједнице је јако пуно значило и нису оклевали да нам кажу и покажу колико су нам захвални.

Гледајући све то, схватио сам колико свако од нас може да утиче на своје окружење и колико нам је мало потребно да би креирали промену.

И сам долазим из малог места на истоку Србије. У мој град ретко када сврати било ко ко није из наше земље. Кроз 12 године мог основног и средњег образовања имао сам јако мало (или нимало) прилике да добијем додатну едукацију и другачију перспективу, а шансу да упознам шест студената из различитих делова света могао сам само да сањам.

Након повратка са овог дивног путовања кренуо је и мој сан да ће мој брат, данас ученик другог разреда гимназије добити прилику да у Зајечару пролази кроз сличне радионице и упозна волонтере из целог света.

Данас, две године касније, поносно вам могу рећи да сам на челу локалне канцеларије AIESECa која је покренула своју експанзију у мом родном граду и да ће овог лета 10 волонтера из Русије, Грчке, Турске, Бразила, Мексика, Туниса радити са тамошњим основцима и средњошколцима.

When we are no longer able to change a situation - we are challenged to change ourselves.”

Укључи се и ти у Global Citizen програм и доживи овакво искуство. Линк за пријаву је овде, а више информација на следећем линку.

Тренутно нема коментара. Будите први који ће поставити коментар!
0
0

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

10 + 14

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности