Татијана Петровић: Програмирање је страст

// Категорије: ИТ девојке | Вести |

Данас се ИТ послом бави само око 30% жена. Доста девојака упише смер ИСИТ на нашем факултету, током студија покаже солидно знање из ове области, но, ипак не настави да се бави послом за који се школовала. Могуће је да у овом случају девојке гаје неку врсту предрасуде према овом занимању, те смо одлучили да направимо серију интервјуа са девојкама које су истрајале у томе да постану програмерке.

Ове недеље смо разговарали са Татијаном Петровић, која још од детињства не може да замисли живот без рачунара, а већ четири године ради као PHP програмер у фирми Tehnicom Solutions. У наставку можете прочитати интервју.

Пушкице: Што се тиче Вашег тренутног запослења, шта је то што Вас испуњава, пред које изазове треба да станете и шта треба да има један добар PHP програмер?

Татијана: У Tehnicom Solutions-у никад није досадно. Имамо велики број активних пројеката. У току дана треба благовремено да решим таскове које се односе на различите пројекте. Оно што ме чини успешном и због чега волим сваки нови дан на послу је тим људи са којима радим. Јако је битно да радите у окружењу где кружи позитивна енергија, имате поверења у ваше колеге и можете у сваком тренутку да се ослоните на њих и они на вас. Добар програмер треба да има развијену логику, знање, истразивачки дух, стрпљење.

Пушкице: Како је по Вашем мишљењу најбоље почетнику да крене да учи PHP програмирање, који су то најбољи бесплатни ресурси за које знате?

Татијана: Да бисте кренули са учењем PHP-а потребно је предзнање које се односи на HTML, CSS, JavaScript.
Мој предлог је максимална експлоатација Гугл претраживача. Унесите кључне речи „php for beginners“ и баците се на учење.

Пушкице: Како људи реагују када им кажете да сте програмерка?

Татијана: Углавном имају позитивне реакције.

Пушкице: Шта сматрате за свој највећи успех до сада?

Татијана: Што се тиче програмирања и реализованих пројеката HIVE социјална мрежа.

Пушкице: Шта је то што девојке спутава да наставе путем програмирања?

Татијана: Не постоји конкретан разлог, можда недостатак воље, жеље, упорности.

Пушкице: Како бисте посаветовали младе девојке које желе да се баве програмирањем?

Татијана: Програмирање је страст. Захтева напоран рад, константно учење и усавршавање. Уколико желите да се бавите програмирањем, само напред, не постоји препрека. Зацртајте себи циљ, верујте у себе, будите истрајне и сигурно ћете успети.

Пушкице: И за крај, који су Ваши планови за даљу каријеру?

Татијана: У плану имам да наставим школовање, научим неки други програмски језик и за сада остајем у Tehnicom Solutions-у.

Da li je moguce doci do Tatijaninog kontakta? Zelim da se bavim PHP-om pa bi mi svaki savet dobro dosao.

Објављено: 04.08.2016 16:02 - (Vanja)


0
0
Bas sam lepo ovo srocila! Divim se sebi! Svaka preporuka!

Објављено: 28.04.2016 11:53 - (Tatijana Petrovic)


0
0
1
0

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

8 + 9

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности