Измене у Закону о високом образовању за наредну школску 2014/15. годину

// Категорије: Инфо | Вести |

Како предвиђа Нацрт о изменама и допунама  закона о високом образовању, студенти ће наредне школске године моћи да се у упишу на буџет са 48 ЕСПБ бодова, али ће им бити смањен број испитних рокова на пет. Са овим предвиђеним смањењем, факултети имају право да организују ванредне испитне рокове. Иако не сумњамо да ће првих неколико година факултети организовати бар шест испитних рокова, касније, када се стиша бура, вероватно и неће, пошто их закон неће обавезати на то. Према томе ова одредба није у интересу студената. Ипак, овај нацрт треба да прође још једну јавну расправу и да је подложан изменама.

Процедура нострификације страних диплома биће, ако се нацрт усвоји, јефтинија и убрзана. Постојаће две врсте нострификација: ради наставака школовања и ради запослења. Страни студенти ће, да би наставили образовање у Србији, диплому нострификовати на факултету на коме су поднели захтев, у периоду од 60 дана од дана пријема захтева, док ће нострификацију ради запослења вршити министарство преко Националног центра за признавање страних високошколских исправа, и то најдуже у року од 90 дана.

Студенти ће, коначно, имати право да виде како факултети троше новац од школарина. Убудуће би они морали на својим интернет страницама да објављују мерила на основу којих одређују висину школарине и податке о износу новца којим располажу.

Нацрт, такође, предвиђа да они који су уписали факултете 2005. године и раније имати рок да га заврше до краја школске 2015/16. године. За студенте медицине је рок нешто дужи. Они имају обавезу да дипломирају до краја школске 2016/17, иначе губе статус студента.

Извор: http://www.24sata.rs

Не мењајте канал, на правом сте месту.

Тренутно нема коментара. Будите први који ће поставити коментар!
0
0

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

15 + 12

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности