Izmene u Zakonu o visokom obrazovanju za narednu školsku 2014/15. godinu

// Kategorije: Info | Vesti |

Kako predviđa Nacrt o izmenama i dopunama  zakona o visokom obrazovanju, studenti će naredne školske godine moći da se u upišu na budžet sa 48 ESPB bodova, ali će im biti smanjen broj ispitnih rokova na pet. Sa ovim predviđenim smanjenjem, fakulteti imaju pravo da organizuju vanredne ispitne rokove. Iako ne sumnjamo da će prvih nekoliko godina fakulteti organizovati bar šest ispitnih rokova, kasnije, kada se stiša bura, verovatno i neće, pošto ih zakon neće obavezati na to. Prema tome ova odredba nije u interesu studenata. Ipak, ovaj nacrt treba da prođe još jednu javnu raspravu i da je podložan izmenama.

Procedura nostrifikacije stranih diploma biće, ako se nacrt usvoji, jeftinija i ubrzana. Postojaće dve vrste nostrifikacija: radi nastavaka školovanja i radi zaposlenja. Strani studenti će, da bi nastavili obrazovanje u Srbiji, diplomu nostrifikovati na fakultetu na kome su podneli zahtev, u periodu od 60 dana od dana prijema zahteva, dok će nostrifikaciju radi zaposlenja vršiti ministarstvo preko Nacionalnog centra za priznavanje stranih visokoškolskih isprava, i to najduže u roku od 90 dana.

Studenti će, konačno, imati pravo da vide kako fakulteti troše novac od školarina. Ubuduće bi oni morali na svojim internet stranicama da objavljuju merila na osnovu kojih određuju visinu školarine i podatke o iznosu novca kojim raspolažu.

Nacrt, takođe, predviđa da oni koji su upisali fakultete 2005. godine i ranije imati rok da ga završe do kraja školske 2015/16. godine. Za studente medicine je rok nešto duži. Oni imaju obavezu da diplomiraju do kraja školske 2016/17, inače gube status studenta.

Izvor: http://www.24sata.rs

Ne menjajte kanal, na pravom ste mestu.

Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će postaviti komentar!
0
0

Postavi komentar

E-mail:
Komentar:
Antispam:

20 + 2

Komentari prolaze moderaciju, zato što smo tako u mogućnosti