Интервју са Чарлсом Кетером - Блогерисање у Србији

// Категорије: ИТ | Биз | Интервју | Магазин |

Чарлс Кетер је Американац који је, после једне расправе са Србима на Фејсбуку, одлучио да из свог градића, поред Чикага у Илиноису, дође у Србију. Када је стигао, заљубио се у њу на први поглед и - остао. Сада, Чарлс промовише Србију преко свог блога, друштвене мреже коју је развио и свог YouTube канала. Ових дана је био љубазан да одвоји мало времена и одговори на питања Екипе Пушкица о свему томе.

Како видиш блогосферу и позицију блогова у Србији?

Имао сам среће да упознам пуно сјајних блогера. Српска блогосфера је прилично мала тако да већина нас контактира међусобно. Пуно људи са целе планете се интересује за ову земљу. Не бисте веровали одакле све долазе прегледи. Може се рећи да је ваша дијаспора огромна. Један од мојих омиљених блогера је постао мој добар пријатељ, Тиаго. Он је из Бразила и води веома успешан блог који пише за Бразилце.

Пишеш Блог Serbia Through American Eyes. Можеш ли нам рећи каква је перспектива блогова у Србији?

Перспектива је сјајна! Само да вам дам један пример - најпосећенији дан на мом блогу је донео 3300 посета у периоду од 24 сата! То је било на чланку под називом "Анђелина Џоли не говори у име САД-а". Србија  добија доста медијске пажње због Ђоковића и партијске сцене, тако да много људи гледа блог. Мој блог има у просеку око 300 прегледа дневно, а прошле године је било само неколико објава, јер сам направио други сајт. Сада сам се вратио на блог, објавио чланак пре неки дан и имао преко 1000 прегледа у 24 сата. Јако мало ствари људи знају о Србији, па су блогови добар начин да се информишу уколико планирају да је посете. Пре пар дана сам шетао улицом овде у Земуну, и момак ми прилази и каже "Чарлс, твој блог је убедио мене и моју жену да дођемо у Србију из Енглеске" (смех). То је нешто што стално чујем! Одазив је огроман! Скоро сам представљао свој блог и видео-снимке са YouTube-a, и прилази ми девојка која је желела да се слика са мном. Она је Канађанка која је имала доста проблема око доласка овамо, па је нашла мој блог, послала ми листу питања и ја сам јој одговорио снимком. Она је била толико захвална да је дошла у Нови Сад да ми се лично захвали и да ми каже да јој се допада овде.

Иако знамо да то није сврха твог блога, да ли се, по твом мишљењу, у Србији може живети од блога?

Мислим да би било довољно за пристојан живот у Србији. Окачио сам само по 300 чланака и снимака, и зарађујем око 50 $ месечно. Када бих толико радио сваког дана, та цифра би се знатно увећала. Имам доброг пријатеља који има више од 100.000 претплатника овде у Србији. Он зарађује много новца од тога. Тако плаћа кирију, ауто, итд. Ја имам само 8000 претплатника, али ако бих уложио више труда, то би било много, много боље.

Основао си неку врсту друштвенe мрежe, SaySerbia.com. Која је идеја иза свега тога, када је почела са радом, и како се тај пројекат развија до сад

SaySerbia је основан пре једне и по године. Мој српски пријатељ из Чикага и ја смо желели да направимо сајт који ће повезати Србе у Србији, српску дијаспору и странце који воле Србију. Тренутно има око 10500 чланова и расте. Много странаца није знало ништа о Србији, или су имали неке страхове, па смо хтели да их све окупимо на једном месту. За сада ради сјајно. У Новом Саду сам се сусрео са дамом из Ирске која је у вези са српским момком из Елемира, и која је хтела да ми се захвали што сам их, на неки начин, ја спојио.

Какви су планови и перспектива за ову мрежу?

Желимо да стигнемо до тачке где можемо да га користимо као платформу за прихватање донација које ће помоћи болесној деци и сирочади у Србији, створимо место где Срби могу да продају своју робу, домове, или изнајмљују станове, можда чак и да се направимо огласник за оне који траже љубав. Такође, још увек радимо на делу SaySerbiaTV. Tо иде мало спорије због продукцијске екипе коју смо изабрали. Један од тих момака није више у Србији. Ићи ћемо кроз сваки град и направити 30 минута видео-записа о храни, граду, историји, култури, и разговарати са људима. Биће сјајан за промоцију туризма.

Можеш ли навести пар сличности између себе и Марка Цукерберга?

(Смех) Па... Он је милијардер, ''тежак'' је око 30 милијарди, а ја сам вредан око 30 динара. Ја бих рекао да смо слични у нашој страсти да повезујемо људе из свих крајева света и доводимо их на место где могу да уче једни од других и формирају пријатељства ..

А да ли ти одајеш поверљиве информације о корисницима као Цукерберг?

(Смех) Не, ја не делим информације са својом Владом. Једном сам био нервозан, требао сам да се састанем са неким људима из америчке амбасаде, и поменуо сам нешто што сам окачио на свом Фејсбук профилу. Један од њих ми је рекао ''Да, видели смо то''. Изгледа да ме Обама посматра.

Долазимо са мање-више пословног факултета, па нас занима твоје мишљење о шансама за online послове и start up-ове?

Мислим да су огромне! То је нешто што ова земља нема. Многа од постојећих предузећа немају чак ни сајт. То ме је запрепастило! Једини начин да се стање промени  у Србији је да то урадите сами! Не можете се више ослонити на било српске било стране фирме које постоје овде да вам дају пристојну плату! Постоји велики број различитих предузећа која би могла стварно добро да послују овде. И на крају, PayPal ће ускоро дозволити Србима да прихватају новац! То ће бити значајан корак за многе мале фирме овде и омогућиће им да изађу на инострана тржишта.

Ти си Американац који пише о Србији. Реци нам, одакле долази највећи број посета твојим страницама? Одакле су чланови SaySerbia?

Управо сам прегледао блог и YouTube канал... Блог је имао око 100.000 посета прошле године, а имајте на уму да сам поставио само 5 ствари целе прошле године. САД су прве по броју прегледа, следе Србија, Канада, Босна, Аустралија, Велика Британија, Немачка и Француска. Било је чак и 500 прегледа са Филипина! (смех) Интересовање је велико тамо! Моји снимци на YouTube-у су погледани преко 90 хиљада пута у последњих 28 дана. Највише прегледа дошло је из Србије, а затим САД, Канаде, Аустралије, Босне, итд. Сајт SaySerbia има чланове из свих крајева света. Многи су из САД и Канаде, али углавном су из Србије и Босне. Било је много пријатељстава започетих преко тог сајта. Један клинац из Канаде је чак научио српски кроз упознавање наставника српског на сајту.

И за крај, у Србији је све већи проблем ''одлива мозгова''. Шта би могао бити разлог за то, и како га зауставити или бар успорити?

Срби ме заиста одушевљавају. Ја не знам како је могуће да останете толико фокусирани на учење, када су могућности за посао толико ретке овде. Слама ми се срце кад чујем неку од ове деце у школама у којима сам волонтер како причају да ће напустити Србију чим добијују диплому, зато што су овде послови и плате лоши. У америчким средњим школама, имамо 7 предмета које можемо да изаберемо за учење. Нека деца овде уче између 15 и 18. За мене је то сулудо! Имам много пријатеља који су незапослени а кажу ми да су за већину послова за које конкуришу овде у Србији, преквалификовани. Будућност ове земље је у деци који су спремна да ''ухвате бика за рогове'', остану у Србији, ризикују и отворе сопствени бизнис.

Тренутно нема коментара. Будите први који ће поставити коментар!
13
0

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

10 + 7

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности