ГДЕ СУ, ШТА РАДЕ?: Интервју са Милошем Петровићем

// Категорије: Инфо | Где су, шта раде? |

Пушкице су решиле да унесу још мало свежине у свој рад, па је том приликом почела са радом нова рубрика, под називом: "ГДЕ СУ, ШТА РАДЕ?", у оквиру које ће бити приказани интервјуи са успешним дипломцима ФОН-а. Наиме, идеја је да се студентима прикажу свршени студенти ФОН-а, који су успешни у пословима којима се баве, њихов поглед на студирање на ФОН-у, шта је то што су они понели са ФОН-а, шта користе од знања, као и нека стручна питања занимљива за читаоце.

Сам концепт интервју постојао је и раније на Пушкицама, том приликом су интервјуисани неки од успешних асистената и сарадника у настави, сада је проширена област интересовања и биће укључени успешни ФОН-овци до којих је екипа Пушкица успела да дође.

Овом приликом вам представљамо једног од најпопуларнијих блогера у Србији, момка који се бави Интернет маркетингом и социјалним мрежама, уредника сајта FacebookSrbija.com и аналитичара ове друштвене мреже. Његово име је Милош Петровић, дипломирани инжењер ФОН-а, смер ИСиТ, који је познат као Милош Блог.


1. Као студент ФОН-а, колико су ти знања о Интернет технологијама која си стекао на ФОН-у помогла у даљем професионалном усаврсавању?

"Нисам имао прилике да много тога научим о интернет технологијама на ФОНу. Имао сам ту несрећу да је програм по коме сам студирао имао само Електронско пословање, као изборни предмет на 4. години, као једини предмет који се дотиче интернета. Тек је нови програм донео мало свежине везане за интернет технологије али сам ја тада већ био апсолвент. Ипак и поред свега, сматрам да се на факултету могу стећи само основна знања недовољна за било који озбиљнији практични рад. Ипак ФОН ми је пружио четири незаборавне године дружења, учења, сазревања. После свега могу да кажем да је ФОН једна врло здрава средина."

2. Познато је да си био ангазован као сарадник у настави код професора Божидара Раденковића, да ли је то искуство помогло да пронађеш своју сферу интересовања?

"Своју сферу интересовања сам пронашао две године пре ангажовања на катедри. Интернет маркетинг и веб администрације, из хобија, прерастају у моју примарну сферу интересовања. Ипак, ангажовање у тиму професора Божидара Раденковића ми је донело прелепо искуство. Држати вежбе цео семестар и упознати пуно паметних младих људи  је богатство за цео живот. Да ми се слична прилика поново укаже исто бих поступио."3. Сви смо сведоци велике експанзије социјалних мреза и њиховог утицаја на животе људи, да ли се у будуцности може очекивати још напретка на овом пољу или се иде у засићење?

"Године 2001. сам био одушевљен својим првим мобилним телефоном. СМС порука је тада била хит! Данас је све то свакодневица. Тако је и са друштвеним мрежама. Направиле су бум и постале саставни део нашег живота. Мислим да неће бити засићења, већ само умеренијег коришћења. Пре свега мислим на Фејсбук. Са друге стране освежење ћемо наћи у Твитеру и друштвеним мрежама базираним на групној куповини (kolektiva.rs)."

4. Да ли можеш да нам упоредиш ситуацију са социјалним мрежама код нас и у свету?

"Популарност Фејсбука у Србији не заостаје ни мало за осталим земљама света. Србија је тренутно око 30. позиције од свих земаља света према уделу Фејсбук корисника у укупном броју становника. На западу је ипак више корисника старијих од 40 година, него што је то случај у Србији, али се баш у тој старосној структури очекује повећање и код нас. Твитер је на западу невероватно популаран, нисам оптимиста да ће и код нас имати толико велику популарност али се сигурно може очекивати незанемарљиво повећање броја корисника."

5. Твитер за разлику од Фејсбук-а никада није доживео прави пробој на овом тржишту, да ли је кључни проблем у незаинтересованости наших људи за блогинг и микроблогинг?

"Твитер има мало другачији концепт комуникације него Фејсбук и “на прву лопту” није толико интересантан. Сваки нови корисник Твитера мора да прође једномесечни процес адаптације на нови систем комуникације. Тек када “осети пулс” Твитера корисник постаје прави Твитераш одушевљен микроблогинг начином комуникације. Просечан корисник Твитера има већи ИQ од просечног корисника Фејсбука, то могу да гарантујем."


6. Студенти ФОН-а, бивши и садашњи, познати су као чести корисници блогова, да ли су информатичко-менаџерска знања, којима располажу студенти ФОН-а, посебно погодна за такав вид размене знања?

"Блог је главно оружије савременог интернет маркетинга. То вам може потврдити свако ко се макар мало озбиљније упуштао у блоговање. Са стране корисника, блог је локација слична било којој другој локацији на интернету и конзумирање информација нема неку посебну разлику осим што читалац осећа тај печат блогера као аутора. Ако укрстимо ФОН и блогове, мислим да је тај облик комуникације најинтересантнији људима који се баве информатиком, са нагласком на интернет, затим маркетингом и односима са јавношћу."

7. Коју по теби корист имамо од социјалних мрежа као сто су Фејсбук и Твитер, осим очигледног одржавања контаката са пријатељима?

"Прави израз је друштвене мреже. Ја у шали волим да кажем : Нисам Жељко Митровић али поседујем неколико медијских канала. Разлог томе је што се друштвене мреже могу посматрати и као друштвени медији. Твоји пријатељи су истовремено и твоји читаоци, гледаоци, слушаоци. Сви смо данас власници одређеног друштвеног капитала који се огледа у броју наших пријатеља, утицајем који имамо на њих и поштовањем које они имају према нама. То се најбоље може видети у ситуацијама када је потребно да људе позовете на неку акцију, и када пратите њихов одговор на ту акцију. Пример : пријатељица ме је замолила да проследим њену анкету даље и позовем људе да је попуне. Што више људи попуни анкету тиме је мој друштвени капитал имао већу вредност јер су људи примили поруку и реаговали на акцију."

8. Да ли мислиш да је то корак уназад у социјалној интеракцији, тј.уместо да се видимо са пријатељима на кафи, изађемо у шетњу, ми ћемо пре четовати са њима?

"Синоћ сам срео једног старог колегу са ФОНа. Нисмо се видели годину дана, али уопште нисам имао тај утисак када сам га срео у граду јер смо константно у контакту путем Фејсбука. Ова ситуација има своје добре и лоше стране, као и све у животу.
Потпуно је јасно да је немогуће одржати контакт са великим бројем људи. Генерално мислим да нам Фејсбук више помаже него што нас раздваја."


9. Колико откривања личних ствари би препоручио једном кориснику социјалне мреже?

"Приватност се данас губи лакше него икада. Сами смо криви за то. На сајту FacebookSrbija.com често пишем на тему Фејсбук приватности, и један од текстова носи назив : Сами бринемо о својој приватности, а не Фејсбук. Да се Фејсбук само пита, све што поставимо на ову друштвену мрежу би било јавно и отворено за све. Често се занесемо па пуно тога постављамо на свој Фејсбук профил. Онда смо у чуду offline колико људи зна наше догодовштине. Временом схватимо да губимо приватност и тада се запитамо. Савет : Умерено коришћење и добро подешене опције приватности."

10. Колико су нам људи који су нам пријатељи на Фејсбуку заиста битни, и да ли се ишта мења кад им прихватимо захтев за пријатељство?

"Битан пријатељ је јако релативан појам. Свако има свој став о томе и у складу са тиме поседује одређени број пријатеља на или ван Фејсбука. Да ли се нешто мења? Итекако. Особа коју прихватимо за пријатеља аутоматски добија приступ нашем профилу и нашој приватности, у мери која је подешена. Са друге стране гледано, пријатељ на Фејсбуку је увек више вредан него неко кога не познајете уопште. "11. Два пута си гостовао на телевизији у неколико дана, какви су утисци?

"Носим феноменалне утиске са Радио Телевизије Србије, и мање феноменалне утиске са Телевизије Пинк. Колеге са РТС-а и емисије ОКО су далеко озбиљније приступиле теми, у складу са реномеом телевизије, па је и та емисија носила далеко већи напор за мене. Ипак се исплатило, пре свега због гледаности и те озбиљности. Телевизија Пинк је посебна прича. Стекао сам утисак да су јако површно приступили теми, али сам им свакако захвалан на позиву."

12. У емисији си изнео податак да 80% грађана свакодневно приступа својим профилима, колико често ти приступаш свом?

"Пет до десет пута дневно. Разлог томе је више пословна природа мог Фејсбук налога и повезаност са важним фан страницама него моје “блејање на Фејсу”. Да немам ту пословну димензију ценим да бих се на Фејсбук логовао барем три пута ређе."

13. Који су твоји планови за будућност?

"Живот показује да се ништа не може планирати. Постоје само жеље и правци кретања. Пошто сам дубоко загазио у онлине комуникације, веб дизајн, вођење веб пројеката, вероватно ћу се тог правца држати и даље. Све остало је на таласима, јер живот је море."

14. За крај, да ли имаш шта да поручиш млађим колегама?

"ФОН – здрава средина, на правом сте месту.
Студирање – одлична прилика да стекнете потребна, али не и довољна знања. Много тога зависи од личне енергије и ангажовања. Уколико имате прилику обавезно приступите некој од студентских организација.  Будите што чешће на факултету (или у кафићу поред факултета) јер је дружење у периоду студентског живота најлепше, и ти људи вам остају пријатељи за цео живот.
Пракса – већ од треће године студирања пријавите се за неку праксу. Немојте да чекате крај студија да би размишљали о послу. Што раније дефинишите свој правац интересавања."

Svaka cast Milose... samo guraj :) Secam te se jos iz Fonisa nekih davnih godina, a pre par nedelja sam te video na RTSu. :)

Објављено: 11.06.2010 01:01 - ()


0
0
da li je moguce da ste uspeli da ispljujete coveka, a decko prva liga...i naravno niste mogli a da ne pljunete i parlament...cisto da se provuce....hahah, mucenici...

Објављено: 09.06.2010 14:37 - ()


0
0
Malo je losije shvacen moj komentar. Imao sam najbolje namere. Postigao sam vise od kolege, ali to nije bitno. Savet je da je ovakvo exponiranje prilicno rizicno. Kao sto sam napisao, mislim da kolega Milos treba da poradi na kvalitetu, odnosno da vodi racuna da ako exponira sebe suvise, mora da ima utemeljenje iza sebe. Znam sta je sve Milos uradio i znam kakav pristup ima u radu i dobronamerno savetujem da oprezno iznosi svoja misljenja. Savet mladjim kolegama je slican kao i Milosu, treba da se radi na kvalitetu, odnosno treba sto vise znati o materiji za koju se skoluju. Fakultet nece pruziti ni 10% onoga sto ce se koristiti u realnom zivotu, ali ce nauciti kako da se snadju i gde da njadju ono sto im treba. I naravno, ne treba gadjati milion oblasti u kojoj ce se raditi. Sasvim je dovoljno da se jedna dovede do expertskog nivoa (ma sta ona bila) i uspeh ce doci sam od sebe.

Објављено: 07.06.2010 13:34 - ()


0
0
Potpis na komentar iznad mog. :)

Објављено: 07.06.2010 10:29 - () - Послато са академске мреже


0
0
pero uradi ili postigni i ti nesto slicno ovome, pa se javi i daj neki savet mladjim kolegama. nemoj samo bacati hejt. milos je uspeo u onome sto je zeleo i cime zeli da se bavi u buducnosti a to je ono najvaznije - da spojis zadovoljstvo i posao i da pritom mozes normalno da zivis. Da li ces ti naci posao koji te ispunjava i koji volis a da pritom mozes da zivis od njega? malo je toga. Milose veliki respect imas od mene. samo napred!!!

Објављено: 07.06.2010 07:02 - ()


0
0
Dobra je rubrika, dobar je prvi gost ali ljudi koji posecuju ovaj sajt su hejteri tako da ce svaki clanak naici na pljuvanje...

Објављено: 07.06.2010 03:26 - ()


0
0
Interesantna rubrika, ali ne bas preterano interesantan prvi gost. Svaka cast svakome ko nesto radi, ali kod kolege moram da naglasim extremno los kvalitet na ustrb kvantiteta. Samim tim, garantovano mogu da kazem da je taj kvantitet razlog zasto je Milos prvi koji je u ovoj rubrici. Pozdrav za kolegu i savet da podigne malo kvalitet rada, jer je ovakvo exponiranje mac sa dve ostrice.

Објављено: 06.06.2010 20:18 - ()


0
0
Nema uspesnih sa kvaliteta :D :P

Објављено: 05.06.2010 02:26 - ()


0
2
izbrisali ste mi komentar

Објављено: 05.06.2010 01:17 - ()


0
0
hocemo sada nekog uspesnog sa kvaliteta!!!

Објављено: 05.06.2010 00:47 - ()


0
2
0
0

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

2 + 8

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности