Интервју са оснивачем Пушкица

// Категорије: Инфо | Где су, шта раде? |

Најављена серија интервјуа са бившим члановима наше Екипе вечерас ће, природно, бити отворена разговором са нашим оснивачем.

Иван Петраш, на факултету познатији као James, давне 2001. студирао је на ФОН-у и један је од двојице главних криваца за наше постојање 10 година касније. Данас ради као Project manager у једној српској ИТ фирми која ради за енглеско тржиште, а више о самом оснивању Пушкица, тадашњем ФОН-у, самом Ивану и његовим данима на факултету можете прочитати пар редова ниже.

 

 

1. Како вам је пало на памет да оснујете портал www.puskice.co.yu сада www.puskice.org?

Ја сам од увек био један од оних студената који није био претерано задовољан предметима које смо слушали прве две године факултета. Мене је у том тренутку много више интересовало програмирање него разне организације, социологије, економије етц... Баш због тога сам од самог почекта покушавао да пронађем кривине и да те "небитне" испите положим са што мање труда, а који је бољи начин за то него путем пушкица и скрипти. Тако је кренуло моје скупљање разног материјала за алтернативно полагање испита и размена са колегама.

Након повеће количине скупљеног материјала, јавила се идеја да направимо сајт где ћемо сав тај материјал учинити доступним и другим колегама. Наравно то је био мач са две оштрице јер постављањем материјала онлине он је постао доступан професорима. Међутим и дан данас сматрам да смо донели добру одлуку јер корист коју студенти имају је много већа.

Поред самог материјала хтели смо да пушкице постану алтернативни сајт сајту факултета. У тренутку прављења пушкица званични сајт се ажурирао отприлике једном у 2-3 месеца. Велики број студена који су били из унутрашњости морали су сатима да зову зазузети телефон портирнице факултета као би добили информације о роковима, пошто оне нису биле објављиване на званичном сајту.

Сви ови разлози су били триггер да се Ненад и ја удружимо и кренемо са причом званом Пушкице.

 

2. Како је текло оснивање?

Од тренутка када смо се Ненад и ја срели у дворишту факс-а и договорили да ћемо да направимо сајт било је доста препрека и ствари за урадити. Највећи проблем је био наћи правно лице које ће нам омогућити на основу његове регистрације да региструјемо сајт. У то време регистрацију домена је радио НИЦ и чекало се преко месец дана да се домен региструје. Након тога је следио избор хостинг-а, дизајн, припрема свих фајлова (стављање www.puskice.co.yu у хедер сваког документа), скупљање описа предмета, герила маркетинг у виду исписивања URL-а website-а по таблама... Сад када се сетим схватам да су то били баш лепи дани и слатке муке.3. Колико сте дуго остали као члан екипе?

Ја сам био члан неке 3 године док нисам завршио факс и почео да радим. Ненад је остао много дуже и основао тим неких нових клинаца који су наставили тамо где смо ми стали, и што је још важније направили од Пушкица много бољи сајт него што је он био на почекту.

 

4. Колико вам је ангажовање у Пушкицама помогло, а колико одмогло?

Искрено, ни Ненад ни ја нисмо имали никакво негативно искуство због сајта. Током студирања већина професора ме је познавала по мом надимку и заиста нико није негативно реаговао због сајта, а да сам ја то осетио на својој кожи. Шта више, код неких професора, а поготово асистената, смо имали и симпатија везаних за сајт. Што се тиче користи, осим наравно директне – добијања нових материјала за лакше полагање испита, ја сам захваљујући сајту Пушкице упознао моју супругу, а и верујем да ми је та референца у CV-у помогла да дођем до првог посла. И дан данас у CV-у ми стоје Пушкице. :)

 

5. Колико људи је радило у то време и каква је атмосфера у Екипи владала?

На почетку core Пушкица смо чинили Ненад и ја, а релативно брзо нам се придружио и Мрва. Наравно Пушкице не би никада успеле да није било људи који су несебично прекуцавали/скраћивали књиге, правили скрипте, пушкице. Практично сви студенти који су студирали факс у последњих 15 година су били део Пушкица.

 

6. Да ли је било свађа?

Не, наравно.

 

7. Да ли сте још увек у контакту са бившим члановима?

Јесмо, на жалост не онако интензивно као што бисмо хтели, али мањак времена за старе другаре природно долази са породичним и пословним обавезама.

 

8. Чиме се данас бавите, и да ли вам и колико вам искуство стечено у Екипи помаже у послу?

Након пар година бављења програмирањем, последње 4 године радим као project manager/business analyst у српској ИТ фирми која ради за енглеско тржисте. Искуство прављења Пушкица ми је доста помогло у животу, а још више коришћење истих. Заиста и дан данас сматрам да поред принципа програмирања (велики поздрав професору Синиши Влајићу) најважнија ствар коју сам научио на факсу јесте сналажење. Све остало што сам научио је била само добра основа која се после пар месеци праксе и конкретног рада врло брзо превазишла и надоградила неким новим, много већим знањима.

 

9. Шта је оно што издваја чланове Екипе од осталих студената?

На жалост, велики број студената протрчи ФОН-ом и не остави никакав траг на њему. Сви ви, драге младе колеге, било директним радом на сајту, слањем материјала или у крајњем случају само остављањем коментара на неку вест се издвајате од те већине и чините нешто много више, остављате свој траг који ће неком бруцошу или млађем колеги помоћи да нешто ново научи и лакше положи испит.

 

10. Шта бисте поручили млађима, зашто да постану чланови Пушкица?

String answer=Answers[NumberOfQuestions -1];
 

Kolega je verovatno sa menadžmenta... :)

Објављено: 19.04.2011 23:59 - ()


0
2
Je ne razumem poslednji odgovor, tj. sta je pisac hteo da kaze time

Објављено: 19.04.2011 00:00 - ()


2
0
@naslednik Ako su ti ovi predmeti dosadni imao si alternativu u vidu etf-a ili pmf-a gde su predmeti daleko zanimljiviji.

Објављено: 15.04.2011 23:34 - ()


0
0
Nisi me uvredio. Ali shvatio sam sad. lol

Објављено: 15.04.2011 18:53 - ()


0
0
Bez zelje da vredjam, odgovor je na mestu, samo sto ne shvatas sta znaci :)

Објављено: 15.04.2011 16:19 - () - Послато са академске мреже


0
1
Ne pojavljuje mi se poslednji odgovor.

Објављено: 15.04.2011 14:39 - ()


1
0
Svaka cast za intervju... bas lepa prica... beskrajna zahvalnost Ivanu... a problem i dalje isti , gomila nebitnih, dosadnih i suvoparnih predmeta koji konkretno nama sa ISIT-a nikada nece trebati :/

Објављено: 15.04.2011 02:56 - ()


0
1
Interesantno. Bravo za Ivana i hvala :yo:

Објављено: 15.04.2011 02:55 - ()


0
0
Bravo za kolegu. Ex da sam mladji pokusao bi sigurno da postanem deo uspesnog tima puskice.org!

Објављено: 15.04.2011 02:09 - ()


0
0
8
0

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

3 + 17

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности