Домови и стипендије - поскупљење на које нико није реаговао

// Категорије: Инфо | Наш коментар |

Као и што смо навикли, дочекала нас је врућа јесен по питању студентских права. Још од свог почетка, експеримент министарства са “Болоњом” годинама остаје на нивоу експеримента, чије последице временом постају све трагичније. Уместо једне експлодиране епрувете, настао је пожар који се из године у годину шири толико да је већ скоро уништио лабораторију. Сваке године је иста прича - борба за буџет се своди на прикупљање неопходних бодова, површно савладавање градива и отаљавање испита за испитом. Академски грађанин је појам који припада древним временима.

Проблем је ове године био посебан, јер је овај пут закон предвиђао да се минималан број бодова за буџетско финансирање подигне са 48 на 50, као и смањење броја испитних рокова. Када су те измене закона изгласаване, нико се није бунио (мислимо на фигуре које се издају за студентске представнике) и о томе смо писали. Конфузија и драма око овог захтева још увек траје, што узрокује велике проблеме у већ погубљеној студентској служби, и то завређује посебан текст. Оно што забрињава је поскупљење домова и мензе, које је, као што смо и најављивали, прошло неопажено, замагљено другим биткама које нису вођене на време.

Као што смо и рекли, станарина за студентске домове и оброци у мензама су поскупели за 30 процената. То значи већи трошак за студенте и до неколико хиљада динара. Овај догађај је прошао неопажено представницима студената, јер најчешће не живе у домовима, па шта их се тичу људи који не могу да приуште себи да изнајме стан. Очигледно је да такве људе сматрају студентима другог реда па су им небитни. Напоменули бисмо да се стипендије и кредити које ресорно министарство даје формирају по принципу: станарина у дому + 30 оброка (доручак, ручак, вечера) + месечна карта за градски превоз. Према томе, октобарски чек би требало да буде већи. То свакако не очекујемо, јер су уговори потписани на стари износ. А и зашто би ико бринуо о студентима ако баш не мора.

Потези које министарство вуче све више личе на потезе грогираног боксера који не зна где се налази у рингу. Ми се питамо хоће ли судија прекинути борбу на време или ћемо видети нокаут?

Menza SD "Mika Mitrović" (renovirana) :)

Објављено: 17.10.2013 17:15 - (Stepke) - Послато са академске мреже


0
0
Koja je ovo menza na slici?

Објављено: 17.10.2013 00:51 - (diplomirani)


0
0
25
1

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

17 + 9

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности