Пораз звани победа

// Категорије: Инфо | Факултет | Наш коментар |

Сваке јесени, на површину испливавају вруће и вечито болне теме  нашег  високог школства. Нажалост оне се тичу услова за упис следеће године: услова за упис године, услова за прелазак/останак на буџету, број испитних рокова. Други аспекти школовања остају у другом плану, јер се реформе своде на крпљење рупа, и смиривање студената који су принуђени на oпцију "Дај шта даш.". Спровођење Болоњског процеса је замишљено тако да се у догледно време, граница за упис године подигне на 60 ЕСПБ бодова. Подизање границе је требало да прати и реформа наставних програма која је углавном била козметичка, никако суштинска. Зато сваке године, када се покуша са наставком спровођења болоњског процеса, подижу се духови.

Крајем 2012. године, донета је одлука о Изменама и допунама Закона о високом образовању, којом је било предвиђено да се број испитних рокова смањи са 6 на 5, и да се минимум потребних бодова за финансирање са буџета повећа са 48 на 50. Тада никоме није падало на памет да се побуни, па је та одлука прошла без икаквих проблема. Међутим, сваке јесени, Студентски парламент БУ се сети да постоји ту због студената и реши да се побуни против неправде која се спроводи. Или барем ми тако мислимо.

Студентски представници су већ годинама (па и десетинама година) партијски послушници са улогом да одржавају студенте исто тако послушним. Исто тако, они су вечити студенти, са јединим талентом да намиришу сумњиве послове и да прибаве себи корист - материјалну или нематеријалну. С друге стране, тај положај им користи да утичу на доношење одлука које су њима у корист. Отуда и одлука да се пооштравање критеријума одложи. Ових дана нас њихове испоставе по факултетима обавештавају о томе како је извојевана победа, и како услови за упис следеће године остају исти (48 бодова) и да се број испитних рокова неће смањивати. Оно што су пропустили да кажу, или су рекли, онако узгред, неприметно, је да ће услови студирања бити знатно гори.

Наиме, уз наведене планове, надлежно Министарство је имало намеру да пооштри услове за добијање стипендије Министарства (услов је подигнут са просечне оцене 8.5 на 9.0), а најављено је и поскупљење студентских домова и мензе за 30 процената. Ови услови нису измењени (како нам јављају "на жалост није постигнут договор по овим питањима"). Заправо, ствар је у томе што наши врли представници немају ни близу оволико високе просеке, и не станују по домовима и не хране се у мензама, па их ови аспекти студентског живота не дотичу - они су се снашли на друге начине. Нису се џабе увалили на положаје, ако неће својски да паразитирају.

Дакле, драге колеге, оно што вам ових дана представљају као победу, није победа. То су само мрвице које су нам бацили да нас намире. А на нама је да одлучимо да ли ћемо бити пилићи који ће да их покљуцају или ћемо тражити да задржимо достојанство.

Не мењајте канал, на правом сте месту.

Izgleda da jeste. Tako bar kažu ovi mufljuzi, a valja im verovati :)


Објављено: 19.09.2013 00:09 - (@Budzet)


2
5

Definitivno je granica za budzet 48 bodova?


Објављено: 19.09.2013 00:06 - (Budzet) - Послато са академске мреже


0
0
a kad cemo mi vise odustati od primene bolonje???

Објављено: 18.09.2013 19:02 - (stoka) - Послато са академске мреже


1
8
43
0

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

6 + 3

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности