Poraz zvani pobeda

// Kategorije: Info | Fakultet | Naš komentar |

Svake jeseni, na površinu isplivavaju vruće i večito bolne teme  našeg  visokog školstva. Nažalost one se tiču uslova za upis sledeće godine: uslova za upis godine, uslova za prelazak/ostanak na budžetu, broj ispitnih rokova. Drugi aspekti školovanja ostaju u drugom planu, jer se reforme svode na krpljenje rupa, i smirivanje studenata koji su prinuđeni na opciju "Daj šta daš.". Sprovođenje Bolonjskog procesa je zamišljeno tako da se u dogledno vreme, granica za upis godine podigne na 60 ESPB bodova. Podizanje granice je trebalo da prati i reforma nastavnih programa koja je uglavnom bila kozmetička, nikako suštinska. Zato svake godine, kada se pokuša sa nastavkom sprovođenja bolonjskog procesa, podižu se duhovi.

Krajem 2012. godine, doneta je odluka o Izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, kojom je bilo predviđeno da se broj ispitnih rokova smanji sa 6 na 5, i da se minimum potrebnih bodova za finansiranje sa budžeta poveća sa 48 na 50. Tada nikome nije padalo na pamet da se pobuni, pa je ta odluka prošla bez ikakvih problema. Međutim, svake jeseni, Studentski parlament BU se seti da postoji tu zbog studenata i reši da se pobuni protiv nepravde koja se sprovodi. Ili barem mi tako mislimo.

Studentski predstavnici su već godinama (pa i desetinama godina) partijski poslušnici sa ulogom da održavaju studente isto tako poslušnim. Isto tako, oni su večiti studenti, sa jedinim talentom da namirišu sumnjive poslove i da pribave sebi korist - materijalnu ili nematerijalnu. S druge strane, taj položaj im koristi da utiču na donošenje odluka koje su njima u korist. Otuda i odluka da se pooštravanje kriterijuma odloži. Ovih dana nas njihove ispostave po fakultetima obaveštavaju o tome kako je izvojevana pobeda, i kako uslovi za upis sledeće godine ostaju isti (48 bodova) i da se broj ispitnih rokova neće smanjivati. Ono što su propustili da kažu, ili su rekli, onako uzgred, neprimetno, je da će uslovi studiranja biti znatno gori.

Naime, uz navedene planove, nadležno Ministarstvo je imalo nameru da pooštri uslove za dobijanje stipendije Ministarstva (uslov je podignut sa prosečne ocene 8.5 na 9.0), a najavljeno je i poskupljenje studentskih domova i menze za 30 procenata. Ovi uslovi nisu izmenjeni (kako nam javljaju "na žalost nije postignut dogovor po ovim pitanjima"). Zapravo, stvar je u tome što naši vrli predstavnici nemaju ni blizu ovoliko visoke proseke, i ne stanuju po domovima i ne hrane se u menzama, pa ih ovi aspekti studentskog života ne dotiču - oni su se snašli na druge načine. Nisu se džabe uvalili na položaje, ako neće svojski da parazitiraju.

Dakle, drage kolege, ono što vam ovih dana predstavljaju kao pobedu, nije pobeda. To su samo mrvice koje su nam bacili da nas namire. A na nama je da odlučimo da li ćemo biti pilići koji će da ih pokljucaju ili ćemo tražiti da zadržimo dostojanstvo.

Ne menjajte kanal, na pravom ste mestu.

Izgleda da jeste. Tako bar kažu ovi mufljuzi, a valja im verovati :)


Objavljeno: 19.09.2013 00:09 - (@Budzet)


2
5

Definitivno je granica za budzet 48 bodova?


Objavljeno: 19.09.2013 00:06 - (Budzet) - Послато са академске мреже


0
0
a kad cemo mi vise odustati od primene bolonje???

Objavljeno: 18.09.2013 19:02 - (stoka) - Послато са академске мреже


1
8
43
0

Postavi komentar

E-mail:
Komentar:
Antispam:

2 + 11

Komentari prolaze moderaciju, zato što smo tako u mogućnosti