Studentski kredit Ministarstva prosvete

20.08.2013 14:33

Studentski krediti Ministarstva prosvete

Godina studija: 1, 2, 3 i 4

Iznos: 6100 dinara

Dužina primanja: 10 meseci

Za ovaj kredit mogu konkurisati svi studenti osnovnih studija na visokoškolskim ustanovama u Republici Srbiji čiji je osnivač Republika, a gde, naravno, spada i FON. Na konkurs se mogu prijaviti studenti I godine koji su prvi put upisali prvi semestar , kao i studenti od II do IV godine ako tokom studiranja nisu gubili više od jedne godine. Student mora imati prebivalište u Republici Srbiji.

Za studente prve godine ovo je jedina beneficija, što se tiče novca, koju mogu dobiti i boduje se prosek iz IV godine srednje škole, kao i prosek primanja po članu domaćinstva. Ukoliko nemate maksimalnih 2 boda na proseku primanja po članu domaćinstva (a koji se dobijaju ukoliko je taj prosek primanja manji od polovine prosečne plate u Srbiji za prethodnu godinu), male su šanse za dobijanje ovog kredita. Za starije generacije je lakše dobiti kredit i boduje se takođe pomenuti prosek primanja po članu domaćinstva, godina studija, kao i do tada stečeni prosek ocena. Ukoliko redovno upisujete naredne godine studija, kredit se automatski obnavlja, osim ukoliko ne pređete na stipendiju, što je, naravano, bolje rešenje jer nema vraćanja novca.

Uslov za nevraćanje kredita je da ne obnovite nijednu godinu i da na kraju studija imate prosek ocena veći od 8,50. Ali, čak i da to ne ispunite, generalno se isplati uzeti ga jer na njega možete gledati kao na beskamatni kredit koji možete otplaćivati tek kada završite fakultet, odnosno nađete posao. A kada vam je potrebniji novac nego sada kada ste student?:)

Dokumentacija za konkurs se predaje obično tokom celog meseca oktobra tekuće godine (ipak proverite tačan datum kada se objavi konkurs), a obrazac za konurisanje se može kupiti u knjižari "Prosvetni pregled", Dečanska 6, Beograd. Dokument oproseku primanja po članu porodice treba overiti u opštini gde živite, a sve ostalo možete popuniti sami i predati na šalteru 3 na FON-u.

link: http://www.mp.gov.rs/page.php?page=83