Студентски кредит Министарства просвете

20.08.2013 14:33

Студентски кредити Министарства просвете

Година студија: 1, 2, 3 и 4

Износ: 6100 динара

Дужина примања: 10 месеци

За овај кредит могу конкурисати сви студенти основних студија на високошколским установама у Републици Србији чији је оснивач Република, а где, наравно, спада и ФОН. На конкурс се могу пријавити студенти I године који су први пут уписали први семестар , као и студенти од II до IV године ако током студирања нису губили више од једне године. Студент мора имати пребивалиште у Републици Србији.

За студенте прве године ово је једина бенефиција, што се тиче новца, коју могу добити и бодује се просек из IV године средње школе, као и просек примања по члану домаћинства. Уколико немате максималних 2 бода на просеку примања по члану домаћинства (а који се добијају уколико је тај просек примања мањи од половине просечне плате у Србији за претходну годину), мале су шансе за добијање овог кредита. За старије генерације је лакше добити кредит и бодује се такође поменути просек примања по члану домаћинства, година студија, као и до тада стечени просек оцена. Уколико редовно уписујете наредне године студија, кредит се аутоматски обнавља, осим уколико не пређете на стипендију, што је, наравано, боље решење јер нема враћања новца.

Услов за невраћање кредита је да не обновите ниједну годину и да на крају студија имате просек оцена већи од 8,50. Али, чак и да то не испуните, генерално се исплати узети га јер на њега можете гледати као на бескаматни кредит који можете отплаћивати тек када завршите факултет, односно нађете посао. А када вам је потребнији новац него сада када сте студент?:)

Документација за конкурс се предаје обично током целог месеца октобра текуће године (ипак проверите тачан датум када се објави конкурс), а образац за конурисање се може купити у књижари "Просветни преглед", Дечанска 6, Београд. Документ опросеку примања по члану породице треба оверити у општини где живите, а све остало можете попунити сами и предати на шалтеру 3 на ФОН-у.

линк: http://www.mp.gov.rs/page.php?page=83