Otvorena je nova zgrada na Fakultetu!

// Kategorije: Naš komentar | Fakultet | Info |

Posle gotovo dve godine od prvobitnog roka, otvorena je nova zgrada na Fakultetu!

Povodom ovoga, napisali smo kratak tekst o samoj istoriji gradnje, kao i kakve pogodnosti studenti mogu očekivati u narednom periodu.

Istorija

Priča o ovom građevinskom poduhvatu počinje (ne tako) davne 2018. godine, kada se pominje ta neka nova zgrada, koja bi za cilj imala da koliko toliko smanji gužvu, i da konačno omogući studentima da ne dovlače stolice da bi prisustvovali vežbama iz matematike. San svakog brucoša, a i šire.

Međutim, radovi su tek počeli 2020. godine, kada je FON uz negodovanje mnogih komšija, krenuo u osvajanje parkića između ulice Jove Ilića i Bulevara Oslobođenja. Na sreću svih studenata osim onih koji su ga koristili, parkić je izgubio oko 300 m2 prema 0, sužavajući samog sebe na 6 klupica. Više sreće u narednom izvlačenju.

Tada zvanično zvanično počinju radovi. Čak i u toku praznika, mogli su se čuti bageri i radnici sa gradilišta. Zgrada je jako brzo poprimila svoj oblik, ali unutrašnji radovi su trajali gotovo duže no spoljašnji. Prve procene datuma završetka radova su bile optimistične, čak je 2018. godine bio plan da se zgrada otvori 2020. Ali kako su se rokovi približavali, tako su se ujedno i udaljavali za po 5-6 meseci, jer očigledno projektanti nisu imali Zoricu da im objasni vezu kraj-početak. 

13. aprila 2022. godine se radovi konačno privode kraju. Objekat se otvara u uskom krugu (bez obaveštenja za studente), ceremonijom kojoj je prisustovao dekan fakulteta, dr Milan Martić, ministar prosvete Branko Ružić, premijerka Ana Brnabić, bivši dekan dr Milija Suknović, nekoliko medija, profesora i članova osoblja. Zašto je zgrada, koja je ovoliko dugo iščekivana, otvorena bez studenata kojima je pre svega namenjena, ostaje misterija. Događaju su takođe prisustvovali i članovi Studentskog parlamenta, koji su nas preko Instagrama obavestili (čitaj, slikali se za stori) o otvaranju zgrade. 

O zgradi

Zgrada raspolaže sa oko 5000 kvadratnih metara, u koju je uloženo više od devet miliona evra, prema rečima ministra prosvete. Raspolaže ogromnom čitaonicom na prvom spratu, i sa dva velika amfiteatra na prvom i drugom spratu. U okviru objekta dostupna su dva lifta i podzemna garaža sa 55 mesta za osoblje fakulteta. Između stare i nove zgrade je napravljen topli prolaz, koji ih objedinjuje u celinu.

Studentima će na raspolaganju biti i stari amfiteatri koji će, po nezvaničnoj najavi prodekana za nastavu Dušana Savića, biti manje korišćeni i samim tim oslobođeni za učenje (format čitaonice, u slučaju da nema mesta u novoj). Još uvek nemamo informacija o broju mesta u toj velikoj čitaonici, ali (najverovatnije) više neće biti potrebe za korišćenjem čitaonice na komšijskom FPN-u.

Želimo svom osoblju i svim studentima srećnu upotrebu nove zgrade Fakulteta! Ne sumnjamo da ćemo svi zajedno u vrlo kratkom roku otplatiti ovu investiciju, jer se već najavljuje poskupljenje školarine...

Ne menjajte kanal, na pravom ste mestu!

 

Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će postaviti komentar!
16
0

Postavi komentar

E-mail:
Komentar:
Antispam:

20 + 20

Komentari prolaze moderaciju, zato što smo tako u mogućnosti