Umesto FON-a, Univerzitet odlučio - Malom poništen doktorat

// Kategorije: Naš komentar | Fakultet | Info |

Senat Univerziteta u Beogradu na sednici održanoj 12. decembra jednoglasno je usvojio odluku Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta od 28.11. da je doktorska disertacija kandidata Siniše Malog plagijat.

Ni više od 5 godina nije bilo dovoljno FON-u da „preseče“ i donese odluku o tome da li je reč o plagijatu ili ne. Sada je jasno da je zadatak dekana Milije Suknovića i raznih komisija bio da odbrane ukradeno delo, ali u tome ipak nisu uspeli. U rešenju Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta piše: 

„Odbor je prilikom odlučivanja po žalbama utvrdio da su u ovom postupku izvršene određene povrede postupka u svim njegovim fazama od strane organa Fakulteta organizacionih nauka (NNV, Etičke komisije i Stručne komisije), uz očiglednu nespremnost ovih organa da postupaju po nalozima Odbora radi otklanjanja tih povreda, kao i nespremnosti ovih organa da utvrde istinito i potpuno činjenično stanje relevantno za rešenje ove stvari“.

I pored toga što je profesor Raša Karapandža dokazao da se radi o ukradenom delu i dostavio sve dokaze o tome, FON će ostati upamćen po tome što je angažovao „Stručnu komisiju“ koja je utvrdila samo 6,97% plagijata. To nije bilo dovoljno da se ospori disertacija, čime je i na našem fakultetu „kraduckanje“ postalo legitimno. Da ipak nije reč ni o „kraduckanju“, nekoliko puta naglašavao je i profesor Karapandža koji je imao dokaze o bar 30% plagiranog sadržaja.

Umesto odluke o plagijatu, nastavno-naučno veće FON-a donosi odluku da se Malom izrekne mera javne osude. Nije za poverovati, da dekan Milija Suknović (inače profesor Teorije odlučivanja) nije pokazao znanje iz oblasti koju predaje. To je zbog dve stvari: odluka koja je donesena nema veze sa postavljenim zahtevima, a kao drugo i takva kakva je, nije donesena u skladu sa postavljenim rokovima, već sa nekoliko dana zakašnjenja!

U rešenju Odbra za profesionalnu etiku Univerziteta može se pročitati sumirana hronologija događaja kao i koje stranice doktorske disertacije su plagirane. Diploma ovog kandidata je poništena.

Očigledna je šteta koja je naneta našem fakultetu, jer organi fakulteta nisu radili svoj posao. Zapravo, nisu li organi fakulteta tu samo kada treba da se donese odluka o povećanju školarine, o izmišljanju bizarnih usluga koje treba staviti u cenovnik itd.? Štetu će platiti i studenti (jer organi fakulteta ne dostavljaju samo uplatnice sa novčanim iznosima), koji će pored očekivanih šala na račun svojih diploma, morati da objašnjavaju da su oni pošteno polagali ispite, da ovaj doktorat nema veze sa njima i da se osnovne i doktorske studije ne mogu posmatrati integralno.

Ostaje nam da verujemo, da donosilac odluke (prof. Milija) na kraju ove sage neće pogrešiti, već se povući sa pozicije na koju je nedavno reizabran i sa sobom povesti sve one koji su učestvovali sa njim u ovom skandalu. Oni su pokazali da nisu dostojni svojih pozicija.

Ne menjajte kanal, na pravom ste mestu!

Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će postaviti komentar!
5
1

Postavi komentar

E-mail:
Komentar:
Antispam:

11 + 11

Komentari prolaze moderaciju, zato što smo tako u mogućnosti