Пушкице - FON underground

22.08.2013 10:35

Пушкице a.k.a "FON underground" су први и највећи незванични факултетски сајт у Србији. Основали су га James и Ненад октобра месеца 2001. године уз несебичну подршку Драгана Галића - Мрве(† 2014).

Идеја је била да се на једном месту обједине корисне информације, скирпте, испитни рокови, решења, испитна питања, пушкице и слични материјали (у електронском облику), који су од користи студентима Факултета организационих наука.

Успело је. Несебичном сарадњом и залагањем студената, али и асистената и професора, прикупљена је велика количина материјала, која се свакодневно увећава. Преузимање материјала за спремање испита је био први сервис који су Пушкице пружале студентима, а број сервиса из године у годину расте.

Иако назив сајта асоцира на нешто недозвољено, показало се да сајт Пушкице пружа много више него што му само име говори. Поред стандардних описа предмета и скидања материјала, сада већ давне 2003. године уведен је сервис вести, неколико пута ажурнији од званичног ФОН-овог, па је често први и једини извор информација студентима ФОН-а. 

Наравно, како је време пролазило, портал се развијао додајући нове сервисе. Неки су се током времена угасили јер су превазиђени, попут Планета блог агрегатора или сервиса за инстант поруке Причаоница, али већина успешно функционише и Пушкице данас располажу са још неколико сервиса: Огласи, Конверзија односно транслитерација текста са ћирилице на латиницу и обрнуто, Меме генератор, Оцењивање професора, База знања.

Пушкице пре свега постоје да би помогле студентима ФОН-а при полагању испита, и то: корисним и правовременим информацијама, описом предмета (из студентског угла), електронским материјалима, саветима, упознавањем са професорима и асистентима (критике, похвале, слике). Критика негативних појава на факултету је допринела да се многе ствари на факултету покрену, да се прекине са толерисањем понашања појединих професора, да се пробуде савести многих, да студентски проблеми почну да се решавају...

Наравно, ту смо и да похвалимо све позитивне ствари, све фер професоре и асистенте, све успехе наших студената... Један професор нам је у мејлу, између осталог, написао: "показујете да се ФОН разликује од других факултета, у позитивном смислу", али има и оних професора који не желе да признају ово.

Екипа сајта је променљива, освежава се сваке године и свако је ту док год може својим радом да помогне колегама и колегиницама. Данас Пушкице чини тим студената, професионалаца, који (без експонирања) обављају следеће функције:

  • уредник
  • аутор текстова
  • односи с јавношћу
  • web дизајн
  • web програмирање
  • интернет маркетинг
  • графички дизајнер
  • фотограф

Било да себе видите у екипи, или да желите да ступите у контакт са неким од нас - то можете урадити путем adrese [email protected].

Наши сарадници су сви они који несебично шаљу информације и нове материјале и на тај начин помажу остварење идеја и циљева овог сајта.

Добродошли!