Водич за бруцоше - Информације о студирању

20.08.2013 14:50
ФОН има програме за основне, мастер, докторске и специјалистичке студије. Основне студије подразумевају (минимум) 4 године студирања на неком од 4 смера. Смерови су: Менаџмент, Информациони системи и технологије (ИСиТ), Управљање квалитетом и Операциони менаџмент. ФОН средњошколци претежно уписују због информационих система или менаџмента, из разлога што и не знају шта су два преостала смера. Због тога, покушаћемо да Вам их мало приближимо, али и појаснимо шта можете очекивати од ИСиТ-а и Менаџмента.

Свака година се састоји из два семестра. У оквиру сваког семестра постоје две колоквијумске недеље у којима ћете имати колоквијуме из свих предмета,а потом иду регуларни испитни рокови. Полагањем колоквијума отписујете део градива или чак цео испит, што представља једну од предности Болоњске декларације. Топла препорука, који год да факултет упишете, је да сваки колоквијум положите. На ФОН-у Вам то омогућава да се решите целог испита и да Вам евентуално остане усмени део, док је на другим факултетима чест случај да је колоквијум само услов за излазак на испит. Проблем који се јавља је тај што професори на почетку кажу да ако не положите први колоквијум можете да изађете на други, па у међувремену промене то, тако да се трудите да положите све.  Наравно, ни ФОН као и све друго на свету није савршен. Понекад ће вас њихова (дез)организованост, начин оцењивања, начин полагања који само промене у току семестра, лоше написана књига, па и сами професор излуђивати, али тога је било и увек ће бити. Увек треба да будете спремни на то да се нећете слагати са мишљењем људи у настави  нити њиховим методима рада, па ни са колегама али то је нешто на шта сте се вероватно већ навикли у гимназијама и средњим школама. Што се самих предавања тиче, нека су обавезна, нека не и то све зависи од професора. Неки поставлају услов да не можете да изађете на колоквијум/испит ако нисте присуствовали довољном броју предавања, па на то обратите пажњу. За разлику од предавања, вежбе углавном нису обавезне, али су зато доста корисне. Важна чињеница је та да на факултету имате прилику да слушате предавања врсних стручњака из свих области које ФОН покрива. На предавањима нећете слушати само гомилу дефиниција већ примере и проблеме из реалног живота. А то је, признаћете, метод који изузетно олакшава схватање и учење материје. Асистенти имају довољно знања, жеље и умећа да заинтересују студенте за неку област и да им објасне све што је нејасно. Поред регуларних предавања, честа су предавања стручњака који раде у разним великим компанијама.

ФОН је добар и по томе што студентима обезбеђује прегршт могућности за добијање ступендија и праксе у разним установама (банкама и великим компанијама). Што сте бољи студент то Вам је могућност за добијање разних стипендија и праксе већа. Сам факултет сваке године најбољим студентима додељује новчане награде.

Прва година студирања је општа и назива се Заједничке основе. На првој години се уче основне ствари везане за смерове који се бирају при упису друге године. Недостатак је тај што за време прве године студенти не добију довољно информација о смеровима Управљање квалитетом и Операциони менаџмент, па се из тог разлога опредељују за неки од друга два смера. Предмети које имате у оквиру Заједничких основа су: Математика 1 и 2, страни језик по избору, Психологија или Социологија, Економија, Менаџмент, Основе информационо-комуникационих технологија, Увод у информационие системе, Основи организација, Производни ситеми. Детаљније описе сваког предмета, као и коментаре студената можете прочитати на нашем сајту, а у оквиру тих страница можете наћи разне додатне материјале који Вам могу помоћи за полагање ових испита.