FON krizu prebacio na studente i fakultetsko osoblje

// Kategorije: Vesti | Naš komentar | Fakultet | Info |

Tog 19. maja, dekan prof. Suknović se u direktnom uključenju ponosio kako su preduzete sve mere zaštite od korona virusa. Mere od obaveznog pranja "rukA", razmaka od 2 metra, do dezo barijera i obaveznog nošenja maski. U fokusu objektiva televizije sa nacionalnom frekvencijom povremeno bi bio bilbord sa porukom o upisu brucoša u novu školsku godinu. Kakva odgovorna institucija, pomislio bi prosečan gledalac, ali to je tako kada se predstavi samo fasada.

Kada je BIRN krajem aprila objavio dokument o predlogu smanjenja plate fakultetskom osoblju, koji uzgred po njihovim saznanjima Savet fakulteta nije usvojio, otvoreno je pitanje likvidnosti FON-a. Prof. Suknović daje neuverljiv argument, da kasne uplate poslednje rate školarine samofinansirajućih studenata, ne spominjući koliki je to neuplaćeni iznos. Sve i da uplate kasne, to nije nov fenomen već nešto što se moglo predvideti i adekvatno reagovati. Pri tome, uzmimo u obzir da je većina drugog semestra realizovana onlajn, čime su određeni troškovi (poput električne energije) bili značajno niži u odnosu na regularne uslove. Zašto je onda ova odluka saopštena?

Kao što ste mogli videti, radovi na izgradnji novog dela zgrade su u toku. Projekat je finansijski zahtevan, a FON se obavezao da uloži oko 60 miliona dinara iz dva dela. Mi smo postavili pitanja dekanatu FON-a i pružili im više od 7 dana da odgovore na njih, a jedno od pitanja vezano je i za likvidnost našeg fakulteta. Polako postaje tradicija da uprava fakulteta pokazuje apsolutnu nezainteresovanost za saradnju sa studentima, niti postoji želja da se teme koje "muče" sve nas reše. Za sada možemo da pretpostavimo da je izgradnja zgrade loše finansijski isplanirana, čim se povlače ovakvi neuobičajeni potezi.

U trenutku kada Vlada Srbije ne preporučuje smanjenje plata u javnom sektoru, kada se daje mogućnost naknadnog plaćanja tekućih obaveza građanstva, FON netransparentno i bez obrazloženja donosi još jednu odluku - da poveća cenu prijave ispita. Kako je moguće da u toku školske godine cenovnik bude korigovan i to na štetu studenata? Nismo uspeli da saznamo razloge takve odluke, ali lako je zaključiti - FON je dao primer kako ne treba reagovati u kriznim situacijama.

Ne menjajte kanal, na pravom ste mestu!

Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će postaviti komentar!
5
2

Postavi komentar

E-mail:
Komentar:
Antispam:

13 + 14

Komentari prolaze moderaciju, zato što smo tako u mogućnosti