ЖИВОТ И СМРТ ХЕРОЈА. НЕУТРАЛНОСТИ НЕ МОЖЕ БИТИ

// Категорије: Дом културе Студентски град | Вести |

Изложба „Живот и смрт хероја. Неутралности не може бити.“ младих историчарки уметности Јасмине Новаковић, Мине Лукић и Марије Васиљевић, се отвара 14. новембра у 19 сати у Великој галерији Дома културе Студентски град.
 
Изложба је подстакнута званичним памћењем Иве Лоле Рибара у социјализму, узроцима његовог поступног друштвеног заборављања, као и питањем како данас интерпретирати његов лик и у ком контексту. Тај „дуг живот” Иве Лоле Рибара до данас, има најмање три смрти. Прва је она самог поједница (интерпретирана у социјализму као „смрт неумрлог”), друга је „смрт“ Народног хероја, односно његова друштвена и политичка непотребност и заборав (контекст пост-социјализма) и трећа представља крај хероја Великих идеја (контекст „краја утопије“).  
                                  
Ауторке изложбе одговориће на питања: Како се гради лик хероја у оквиру званичне културе сећања? Шта се дешава са вредностима које он представља када се друштвено-политички контекст промени? Да ли смо данас сведоци смрти великих идеја, идеала и нестанка хероја? Ако нисмо, ко су хероји данас и по чему се разликују од хероја у прошлости?
 
Ауторке изложбе, Јасмина Новаковић, Мина Лукић и Марија Васиљевић, основне студије завршиле су на Катедри за историју уметности Филозофског факултета у Београду, где су тренутно на докторским студијама. Сараднице су Центра за музеологију и херитологију на истом факултету.
 
Изложбу је подржало Министарство културе и информисања РС.

Тренутно нема коментара. Будите први који ће поставити коментар!
0
0

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

8 + 11

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности