Odgovor Ratka Dželatovića na pismo prof. Radenkovića

// Kategorije: Info |

"Akter u orkestraciji hajke na prof. Petrovića" odgovorio na pismo Prof. Božidara Radenkovića ...Dame i Gospodo profesori i studenti

Na osnovu imejl poruke koju ste dobili od profesora dr Božidara Radenkovića, a vezano za komisijski ispit iz Teorije sistema, nalazim za shodno da vas uputim na činjenice koje su nedvosmisleno iznete u tom obraćanju vama.

Iznete činjenice:
1) "Studenti deluju frustrirano i nervozno i u komunikaciji su po pravilu agresivni"
Analiza rečenice (na osnovu poruke)
Sam profesor Radenković, član komisije, je izneo razloge:
- "Da se štampa novo izdanje knjige" (Knjiga nije adekvatna)
- "Da se pruži tehnička pomoć profesoru Petroviću u pripremi zbirke zadataka iz ovog predmeta i da se štampa zbirka u što skorijem roku" (Zbirka ne postoji, a neophodna je. Profesoru treba pomoć – nije dovoljno sposoban da sam obezbedi potrebna učila na osnovu kojih bi mogao da postavlja kriterijum za ocenjivanje)
- "Da se profesoru Petroviću obezbedi asistent i jedan broj saradnika iz redova poslediplomaca za realizaciju ovih aktivnosti" (Koliki je to broj saradnika? Kako drugi profesori rešavaju pomenuti problem? Nemogućnost profesora da nađe asistenta leži u samom profesoru. Problem asistenta je samim tim izveden problem koji se ne može izolovano sagledati.)
- "Da se utvrdi jasna procedura i skup predispitnih i ispitnih obaveza za polaganje ispita" (Na osnovu ove rečenice se nedvosmisleno zaključuje da NE POSTOJI jasna procedura i NE POSTOJE jasni kriterijumi vezani za polaganje ispita i pripremu istog.)

2) "Glavni problem je što studenti ovaj ispit ostavljaju za sam kraj"
- Prethodne činjenice (1) odgovaraju na ovo pitanje

3) "Mislim da bi njima i profesoru Petroviću moglo da se pomogne"
- Ova rečenica je potpuno ispravna i u priču uvodi poznatu činjenicu da je profesoru Petroviću potrebna pomoć. (tačka 1)
Ko mu može pomoći? Studenti koji nisu položili ovaj predmet (da dekanski kolegijum i profesor Petrović saslušaju te studente i uvaži njihove primedbe i mišljenja.)

4) (a) "Sedam učenika je uhvaćemo u prepisivanju, među njima i student koji je pisao predstavku Ministarstvu provete.?"
(b) ,,Bez obzira na skup problema koji je prethodno spomenut, aktuelni dekanski kolegijum pojačava pritisak na profesora Petrovića, nebi li u gužvi sakrio činjenicu da je student koji je glavni akter u orkestraciji hajke na profesora Petrovića u Ministarstvu prosvete i novinama, komisijski uhvaćen u prepisivanju"

- Ovim izjavama je profesor Radenković jasno okarakterisao borbu studenta (koji je položio 41 ispit) za svoja prava uz to stvarajući utisak da je pismo upućeno Ministarstvu neistinito i upereno protiv interesa fakulteta, a tome je pridodat i stav profesora Radenkovića o dekanskom kolegijumu koji štiti takvog studenta. Može se zaključiti da resorno Ministarstvo, Dekan i dekanski kolegijum i gore pomenuti student rade direktno protiv interesa KOGA (ko je ostao)? Ostao je profesor Petrović i uz njega profesor Radenković. Da li je to moguće? U izjavama je pomenuto da je taj student glavni akter orkestracije hajke u novinama, kao i da je komisijski uhvaćen u prepisivanju. Ova rečenica dobija na značaju jer nije istinita ni u jednom svom delu. Ovim se takođe ruši ugled jednog studenta i to bez dokaza.

Značaj teksta koji vam je predočen je u tome što prikazuje stav jednog od članova ispitne komisije obrazovane da reši problem ispita Teorija sistema. Gospodin Božidar Radenković je dao veliku količinu informacija koje direktno govore da su protesti studenata na mestu i objasnio svoje pitanje "Zašto studenti deluju frustrirano i nervozno i u komunikaciji su po pravilu agresivni"?
Imejl sa pismom profesora Radenkovića ste svi dobili tako da možete lako da utvrdite da je sve navedeno nedvosmislena istina.

Problem postoji, komisija nije odradila posao za koji je formirana i iz ovog pisma možete jasno videti da se prof Radenković sa tim slaže, hteo on to sam sebi da prizna ili ne.

Možda bi bilo uputno da i drugi član komisije profesor Mirko Vujošević (koji je napustio rad u komisiji) iznese svoje mišljenje o radu u pomenutoj komisiji i da se onda ti izvodi predoče nadležnim organima koji bi mogli da reše ovaj veliki problem jer to ova komisija nije bila u stanju da uradi.

Iz perspektive etike, pedagogije i zakona bilo bi moralno da svi dobronamerni profesori i studenti, dignu svoj glas i da ne ostanu pasivni kako bi se taj gorući problem na fakultetu rešio na dobrobit svih.

Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će postaviti komentar!
1
0

Postavi komentar

E-mail:
Komentar:
Antispam:

17 + 6

Komentari prolaze moderaciju, zato što smo tako u mogućnosti