Rusi traže naše programere

// Kategorije: IT | Magazin |

U Beogradu je 20. i 21. aprila održana prva ruska IT konferencija ISDEF Spring 2013. Organizator je rusko udruženje ISDEF a takođe su i ciljna grupa bile softverske kompanije iz Rusije koje su u Beogradu bile primarno radi upoznavanje sa IT tržištem Srbije.

Konferenciji je prisustvovalo oko 50 predstavnika ruskih firmi koji su predavanja slušali na engleskom jeziku, kada su u pitanju predavači iz Srbije, kao i na ruskom jeziku, za nekoliko panela.

Formalno su glavne teme konferencije bili srpski StartUp projekti, online trgovina, paneli na temu  IT prava i razvoj softvera.

Neformalno su se Rusi raspitivali za outsourcing, opcijama otvaranja svojih predstavništva u Srbiji, obrazovanju i znanju programera u Srbiji, kao i prosečnoj ceni radnog sata koja je 2 do 3 puta niža od cene u Rusiji. Kao jedinu manu Rusi prepoznaju slabo znanje ruskog jezika kod domaćih programera.

Rusi polako prepoznaju Srbiju kao idealnu stratešku poziciju na Balkanu,  a kao najveću prednost navode bezvizni režim sa EU. ISDEF konferencija je prvi zvanični korak ruskih IT kompanija ka našem tržištu.

Svečanom otvaranju konferencije prisustvovao je i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, koji je u uvodnom govoru naglasio da je IT indrustrija najzdraviji deo srpske ekonomije i pozvao kompanije iz Rusije na saradnju i ulaganje.

Organizator konferencije je ruska IT organizacija ISDEF i Motsnyi Consulting LLC.

Za Puškice piše: Miloš Petrović

s obzirom na kolicinu znanja dobijenu na faksu, mogao bi da zagreje stolicu i polaze bez problema i pravosudni, pa da bude recimo sudija. fon ipak daje siroku lepezu mogucih zanimanja za koje daje samo puke osnove. s obzirom i na CAK 3 matematike, mogao bi da bude i profa na PMF-u, da ne pominjem ako slucajno zazeli da se bavi nekim pravim menadzerstvom, posto je to ionako vise od pola celog faksa, pa nema te institucije ili organizacije koja bi odbila njegove usluge, kad se ovde radjaju vrsni programeri s ukupno 4 predmeta iz tih oblasti.

Objavljeno: 25.04.2013 14:41 - ()


0
0
Neces se ti leba najesti ako cekas da te na faksu uce programiranju. Uzmi ti lepo, pa malo cukaj sam, posto je nemoguce da nisi dobio nikakve osnove ..

Objavljeno: 24.04.2013 10:18 - ()


0
0
Jos samo da nas na FON-u pocnu uciti da programiramo i ova vest bi imala koristi za nas. Ali posto je upravi bitnije da se ide na sportska, debatna i case takmicenja, a nas da pretrpaju menaDJerskim predmetima, onda ova vest za nas bas i nema smisla.

Objavljeno: 24.04.2013 01:17 - ()


0
0
Meni je ova vest jako zanimljiva. Pre 13 godina izvoz softvera iz Rusije iznosio je 200 miliona, danas premašuje 4 milijarde, što je pokazatelj da njihove IT kompanije imaju i dobre proizvode i velike partnere van same Rusije. Bilo bi odlično da se okrenu outsource-ovanju ovde i naprave konkurenciju američkim, nemačkim, britanskim, slovenačkim...firmama, plate u IT sektoru bi se sigurno povećale za 10-15%.

Objavljeno: 23.04.2013 00:33 - ()


0
1
0
0

Postavi komentar

E-mail:
Komentar:
Antispam:

9 + 5

Komentari prolaze moderaciju, zato što smo tako u mogućnosti