Pokret Za Okupaciju Bioskopa

07.12.2014 11:53

Grupa od oko 200 mladih ljudi nezadovoljna stanjem u kulturi, njenim sistematskim uništavanjem, kao i  propadanjem bioskopa "okupirala" je beogradski bioskop "Zvezda"  21. oktobra 2014.

Naoružani metlama, krpama, džogerima i sredstvima za čišćenje dan i noć su sređivali prostorije zgrade u kojoj je smešten nekada jedan od najlepših bioskopa Beograda, da bi ih doveli u iole pristojno stanje. Ušli su u bioskop koji je bio pun prašine, smeća, mrtvih pacova i buđi, bez struje vode i grejanja. Sedam dana kasnije bioskop je čist, instalacije su dovedene u red tako da struja funkcioniše, grejanje se uvodi, a projekcije će se puštati sa bolje tehnike. Zapravo sve izgleda kao pravi bioskop koji ponovo radi i ima svoj repertoar - od domaćih klasika, preko festivalskih filmova koji stižu sa FAF-a, Slobodne Zone, Beldocs-a  do novijih naslova domaće produkcije kao i  hit horora poput Rozmarine bebe.

Pored stalnih projekcija  u bioskopu su krenuli i Otvoreni razgovori, a na prvom od njih radnici, aktivisti, poslanici i publika razgovarali su o privatizaciji "Beograd filma". Bio je to najbolji mogući početak procesa koji je sada pred aktivistima - naći model kako bioskop održati i s njim eventualno pokušati uticati na stvaranje šireg društvenog konteksta koji može dovesti do određenih promena u načinu upravljanja te pokrenuti pitanje pljačkaških privatizacija kojima je glavni mentor bila upravo država Srbija.

Od prošlog petka neke stvari su drugačije - stiče se utisak da je ova kinorevolucija pokrenula učmalu scenu Srbije, kako kulturnu tako i građansku i izvukla dugo traženu solidarnost.

Zauzimanje bioskopa Zvezda podržali su i mnogi filmski radnici i druge ličnosti iz sveta kulture: glumica Dara Džokić prilikom uručenja nagrade Raša Plaović u Narodnom pozorištu, filmski i pozorišni redatelj Goran Marković, te Savet Festivala autorskog filma kojim predsedava redatelj Srđan Golubović. Takođe, nagradu filmu Rabbitland na filmskom festivalu u Wiesbadenu autori Ana Nedeljković i Nikola Majdak posvetili su upravo Pokretu za okupaciju bioskopa.  Okupacija Zvezde dobila je i nesvakidašnju naklonost medija, uključujući i RTS, u čijem Dnevniku, inače, retko ima mesta za kulturu. Podršku je pružio i gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević, ali se ministar kulture još nije oglasio.

Podršku Zvezdi pružaju  mnogobrojni građani, koji dolaze na projekcije u hladnoj bioskopskoj sali ili na drugi način pomažu aktivistima koji su proteklih dana čistili zapušteni i godinama zatvoreni prostor u centru Beograda. Zatim tu su navedeni festivali, autori i distributeri koji ustupaju filmove, restorani koji doniraju hranu, kokice, sredstva za čišćenje i sl.

Za sad je ideja da se bioskop dovede u što bolje stanje, da se nastavi sa programom, dok se paralelno radi i na pravnom rešavanju problema tj. pokretanju pitanja problematične privatizacije te pronalaženja rešenja i načina da se bioskop vrati građanima, ali i dugovi malim akcionarima koji su se priključili mladima u ovoj borbi.

Naravno, tek nas nekoliko dana deli od prvih konkretnih poduhvata ove subverzivne diverzije, koja, to je makar sasvim jasno, već sada po mogućim implikacijama, prevazilazi uske i sputavajuće kinofilske okvire, te vredi pomno pratiti u šta će se izroditi ovaj dobrodošao dašak artikulisane srditosti i borbenosti, kakvu obično ne povezujemo sa mlađim naraštajima i umetnosti (ili barem popularnoj kulturi) sklonih. U Zvezdi te junačke večeri nanovo podgrejanih nada u pročitanom proglasu navedeno je i sledeće: „Pozivamo na hrabrost i plemenitost… Sve one koji ne žele da žive u Beogradu bez ijedne gradske bioskopske sale, u kome muzeji stoje zapečaćeni, koji ne žele da gledaju kako propadaju biblioteke i kako se kulturna ponuda svodi na banalnost i pokoji incident.”, i tek će meseci pred nama pokazati koliko je za boj junaka zapravo spremnih i koliko je moguće, pa i na mikro-planu, promeniti poraznu paradigmu velikog grada koji je okrenuo leđa svojim instutucijama kulture i nekadašnjim prepoznatljivim toponimima i kotama.

U ovom trenutku, kada još nije nahrupila reka smutljivaca i ružnih duša, svaka je iskrena podrška dobrodošla. Osvajanje slobode, to je dokazano nebrojeno puta već, zarazna je rabota, a učesnici su zasad pokazali pravo na san i pravo na decidiranu borbu da barem taj svoj kinofilski san o Beogradu širih mogućnosti i pravičnijih šansi za sve pretoče u javu.

Podsećamo: “Beograd film” prodat je 2007. godine za 9,2 miliona evra na aukciji, a većinski vlasnik postao je Nikola Đivanović, koji je uhapšen 2011. godine zbog malverzacija i osuđen potom na tri godine zatvora i novčanu kaznu, nakon dogovora o priznanju krivice da je prodajom pet bioskopa oštetio male akcionare za više od četiri miliona evra, a budžet Srbije za više od 1,5 milion evra.

Izvori: Kontrapress, Seecult, Beta.