Stipendija Republičke fondacije za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka

20.08.2013 14:32

Stipendija Republičke fondacije za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka

Godina studija: 3, 4, studenti specijalističkih, Master i doktorskih studija

Iznos: 12000 dinara za studente 3 i 4 godine,

Dužina primanja: 12 meseci

Ukoliko nakon druge godine studija imate dobar prosek (preko 9) i redovno ste upisivali prethodne godine studija, imate pravo da konkurišete za stipendiju Republičke fondacije za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka. Iznos od 12000 dinara mnogo lepše zvuči od 6200 dinara, što je iznos jedine stipendije na koju ste prethodnih godina imali pravo (stipendija Ministarstva prosvete). 

Međutim, beneficije ove stipendije ne ogledaju se samo u iznosu novca koji dobijate svakog meseca u narednoj školskoj godini. Ako ste korisnik ove stipendije, Republička fondacija vam, takođe, plaća i kurs stranog jezika koji pohađate (samo za jedan jezik) i do sada je bila praksa da vam daju 10000 dinara po semestru koji pohađate u nekoj školi jezika. Pored toga, ukoliko u toku godine putujete na neku konferenciju ili drugo stručno usavršavanje u inostranstvu, imate pravo da od Fondacije tražite refundaciju troškova i to: ukoliko ste putovali u neku od zemalja u Evropi, iznos refundacije je 100e, a ukoliko je u pitanju neka od drugih zemalja, iznos je do 150e. Naravno da nije veliki iznos, ali može pokriti otprilike troškove putovanja. 

I pored svega ovoga, darežljivosti Fondacije nikad kraja. Sada sledi možda najbolji deo: svim stipendistima Fondacija pokriva pune troškove Master studija na nekom od univerziteta u Srbiji. Tako da, ukoliko se npr. odlučite da upišete Master na FON-u, nećete morati da delite nepravednu sudbinu svojih kolega koji moraju da polažu prijemni ispit za upis na Master, već možete slobodno da se oslonite na Fondaciju.

Nedostatak ove stipendije je što ju je, pretpostavljate, malo teže dobiti. Pored dobrog proseka, boduju se i rezultati psihološkog testiranja koji se sastoji od testa inteligencije i testa opšte informisanosti. Studentima fakulteta iz oblasti tehničko-tehnoloških nauka godišnje se dodeljuje samo 35 stipendija, od kojih na FON ode tek 3 do 4. Dobra stvar je što ukoliko naredne godine i dalje ispunjavate uslove (prosek preko 9), stipendija se automatski obnavlja.

Konkurisanje za stipendiju Republičke fondacije je obično u oktobru mesecu, eventualno početkom novembra. Psihološko testiranje se obavlja krajem novembra, a rezultati su poznati tek u januaru. Isplata je koliko, toliko redovna, ali do kraja školske godine uvek izmire sve obaveze.