Стипендија Републичке фондације за развој научног и уметничког подмлатка

20.08.2013 14:32

Стипендија Републичке фондације за развој научног и уметничког подмлатка

Година студија: 3, 4, студенти специјалистичких, Мастер и докторских студија

Износ: 12000 динара за студенте 3 и 4 године,

Дужина примања: 12 месеци

Уколико након друге године студија имате добар просек (преко 9) и редовно сте уписивали претходне године студија, имате право да конкуришете за стипендију Републичке фондације за развој научног и уметничког подмлатка. Износ од 12000 динара много лепше звучи од 6200 динара, што је износ једине стипендије на коју сте претходних година имали право (стипендија Министарства просвете). 

Међутим, бенефиције ове стипендије не огледају се само у износу новца који добијате сваког месеца у наредној школској години. Ако сте корисник ове стипендије, Републичка фондација вам, такође, плаћа и курс страног језика који похађате (само за један језик) и до сада је била пракса да вам дају 10000 динара по семестру који похађате у некој школи језика. Поред тога, уколико у току године путујете на неку конференцију или друго стручно усавршавање у иностранству, имате право да од Фондације тражите рефундацију трошкова и то: уколико сте путовали у неку од земаља у Европи, износ рефундације је 100е, а уколико је у питању нека од других земаља, износ је до 150е. Наравно да није велики износ, али може покрити отприлике трошкове путовања. 

И поред свега овога, дарежљивости Фондације никад краја. Сада следи можда најбољи део: свим стипендистима Фондација покрива пуне трошкове Мастер студија на неком од универзитета у Србији. Тако да, уколико се нпр. одлучите да упишете Мастер на ФОН-у, нећете морати да делите неправедну судбину својих колега који морају да полажу пријемни испит за упис на Мастер, већ можете слободно да се ослоните на Фондацију.

Недостатак ове стипендије је што ју је, претпостављате, мало теже добити. Поред доброг просека, бодују се и резултати психолошког тестирања који се састоји од теста интелигенције и теста опште информисаности. Студентима факултета из области техничко-технолошких наука годишње се додељује само 35 стипендија, од којих на ФОН оде тек 3 до 4. Добра ствар је што уколико наредне године и даље испуњавате услове (просек преко 9), стипендија се аутоматски обнавља.

Конкурисање за стипендију Републичке фондације је обично у октобру месецу, евентуално почетком новембра. Психолошко тестирање се обавља крајем новембра, а резултати су познати тек у јануару. Исплата је колико, толико редовна, али до краја школске године увек измире све обавезе.