Водич за бруцоше - О Факултету организационих наука

20.08.2013 14:49
Факултет Офарбан у Наранџасто, Факултет Олакшаних Наука, Факултет ОНако само су неки од надимака овог факултета… Факултет организационих наука је најмлађи технички факултет, што доноси одређене предности, али и мане. У циљу да се будућим бруцошима олакша избор факултета, људи који свакодневно раде у оквиру овог сајта су одлучили да Вам дају неке основне информације о њему, његовим могућностима и смеровима.

Факултет организационих наука је члан Универзитета у Београду и припада факултетима техничких наука. Настао је не тако давне 1969. године као потреба да се повежу организација и техничке науке, тј. да се створи кадар који ће успешно организовати и управљати предузећима на свим нивоима.

Данас, он је један од најпопуларнијих факултета у целој Србији. Злобници ће рећи да да је популаран управо јер је факултет тзв. олакшаних наука, те да они који не знају шта желе са својим животом уписују ФОН.
Интереснатно је то да су се људи некако поделили на оне који поштују овај факултет и мисле да он пружа светлу будућност својим студентима и на оне који га називају „државни Мегатренд“, „гимназија са статусом факултета“, „директорски факултет“ итд. Наиме, причало се како је основан само како би људима који немају диплому ниједног факултета обезбедио формалну диплому да би могли да постану и остану директори. Колико су те тврдње тачне, не знамо; али једно је сигурно, а то је да су управо оваква мишљења подстицај за све студенте и наставнике да се труде да овај факултет буде све бољи и бољи.

Факултет, иако мали, има јако добро опремљене учионице и амфитеатре. Свака учионица има свој компјутер, пројектор, сређене столове и клупе. А и зидови су окречени у свим дугиним бојама...  У ходнику факултета имате 3 рачунара које можете бесплатно користити. Такође у оквиру факултета имате и кафић у који можете да одете на пиће, да поједете нешто или једноставно седите ту уместо на предавању. У оквиру кафића имате 4 лаптопа које такође можете користити по потреби. На сваком од рачунара имате интернет; На факултету имате и wireless, тако да ако вас мрзи да стојите за факултетским рачунарима увек можете понети свој лаптоп и конектовати се на интернет, пошто је коришћење лаптопова дозвољено и на већини предавања и вежби. Ако Вам се не свиђа Фонфе у близини имате још барем 4 кафића, тако да увек можете наћи место за упознавање са колегама и колегиницама.

У оквиру факултета имате библиотеку и читаоницу. Библиотека има опцију онлајн претраживања што је веома корисно, јер ћете онлајн наћи све књиге, које постоје везано за одређену тему, јако брзо.