Студенти помогли у постављању електронских услуга на националном порталу еУправа

// Категорије: ИТ | Биз | Факултет | Вести |

Национални портал еУправа Републике Србије представља јединствени шалтер на коме се објављују електронске услуге намењене физичким и правним лицима, и објављен је на адреси www.euprava.gov.rs. Коришћењем Портала грађанима је олакшана комуникација са државним органима и целокупном јавном управом.

Наиме, портал еУправа омогућава да се одређени управни поступци, који су се до сада обављали на шалтеру, могу обавити и од куће, електронским путем. Портал је објављен и доступан јавности од јуна 2010. године и од тада се континуирано одржава, развија кроз нова техничка унапређења и функционалности.

Како би се повећао број локалних самоуправа које пружају своје услуге на Порталу еУправа и повећао број грађана који користе услуге, Министарство државне управе и локалне самоуправе и Дирекција за електронску управу уз подршку Факултета организационих наука у Београду организовали су Олимпијаду еУправе 28. октобра у Сава Центру.

Олимпијаду еУправе је отворила потпредседница Владе Србије и министарка државне управе и локалне самоуправе др Кори Удовички. Том приликом је уручила награде до сада најбољој еОпштини Лозници и најбрже растућој еОпштини Сремској Митровици.

Тренутно своје услуге путем портала еУправа нуди 116 органа државне управе и локалне самоуправе, и укупно је до сада поднето преко милион захтева.

На Олимпијаду се пријавило 34 јединице локалне самоуправе и Управа за заједничке послове органа територијалне аутономије Војводине.

Поред многих које су већ имплентирале услуге на Порталу, по први пут су својим грађанима једноставнију комуникацију „од куће“ омогућили: Владичин Хан, Бојник, Прибој, Александровац, Нова Варош, Врњачка Бања, Бач, Стара Пазова, Неготин, Косјерић и Тутин, као и београдске општине: Нови Београд, Врачар, Звездара, и Стари Град. Услуге из своје надлежности поставили су и градови: Панчево, Нови Сад, Смедерево, Ниш, Крушевац, као и Градска управа Београд, а на покрајинском нивоу Управа за заједничке послове покрајинских органа.

Помоћ у генерисању услуга на Порталу пружило је 40 студената ФОН-а без чијих се знања и вештина већина локалних самоуправа не би снашла. Оклевање и страх од нових технологија државних службеника савладао је ентузијазам и воља наших колега који су их са великим самопоуздањем водили кроз бројне опције Портала.

Победник у првој фази такмичења у генерисању услуга је Општинска управа Тутин која је објавила 21 електронску услугу уз помоћ студента треће године Дејана Чупића.

Коначни победник Олимпијаде еУправе биће она локална самоуправа која обради највећи број захтева у наредна четири месеца, пропорционално броју житеља.

У оквиру Олимпијаде еУправе потписан је Споразум о дугорочној сарадњи између Факултета и Дирекције за електронску управу.

Олимпијада еУправе прва је у низу заједничких акција са Дирекцијом електронске управе која потврђује да је Факултет организационих наука увек спреман да одговори на потребе друштва. Студенти су снага која је препознатљива како у јавном тако и у приватном сектору.

Тренутно нема коментара. Будите први који ће поставити коментар!
8
0

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

8 + 5

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности