Отворена је нова зграда на Факултету!

// Категорије: Факултет | Инфо | Наш коментар |

После готово две године од првобитног рока, отворена је нова зграда на Факултету!

Поводом овога, написали смо кратак текст о самој историји градње, као и какве погодности студенти могу очекивати у наредном периоду.

Историја

Прича о овом грађевинском подухвату почиње (не тако) давне 2018. године, када се помиње та нека нова зграда, која би за циљ имала да колико толико смањи гужву, и да коначно омогући студентима да не довлаче столице да би присуствовали вежбама из математике. Сан сваког бруцоша, а и шире.

Међутим, радови су тек почели 2020. године, када је ФОН уз негодовање многих комшија, кренуо у освајање паркића између улице Јове Илића и Булевара Ослобођења. На срећу свих студената осим оних који су га користили, паркић је изгубио око 300 м2 према 0, сужавајући самог себе на 6 клупица. Више среће у наредном извлачењу.

Тада званично званично почињу радови. Чак и у току празника, могли су се чути багери и радници са градилишта. Зграда је јако брзо попримила свој облик, али унутрашњи радови су трајали готово дуже но спољашњи. Прве процене датума завршетка радова су биле оптимистичне, чак је 2018. године био план да се зграда отвори 2020. Али како су се рокови приближавали, тако су се уједно и удаљавали за по 5-6 месеци, јер очигледно пројектанти нису имали Зорицу да им објасни везу крај-почетак. 

13. априла 2022. године се радови коначно приводе крају. Објекат се отвара у уском кругу (без обавештења за студенте), церемонијом којој је присустовао декан факултета, др Милан Мартић, министар просвете Бранко Ружић, премијерка Ана Брнабић, бивши декан др Милија Сукновић, неколико медија, професора и чланова особља. Зашто је зграда, која је оволико дуго ишчекивана, отворена без студената којима је пре свега намењена, остаје мистерија. Догађају су такође присуствовали и чланови Студентског парламента, који су нас преко Инстаграма обавестили (читај, сликали се за стори) о отварању зграде. 

О згради

Зграда располаже са око 5000 квадратних метара, у коју је уложено више од девет милиона евра, према речима министра просвете. Располаже огромном читаоницом на првом спрату, и са два велика амфитеатра на првом и другом спрату. У оквиру објекта доступна су два лифта и подземна гаража са 55 места за особље факултета. Између старе и нове зграде је направљен топли пролаз, који их обједињује у целину.

Студентима ће на располагању бити и стари амфитеатри који ће, по незваничној најави продекана за наставу Душана Савића, бити мање коришћени и самим тим ослобођени за учење (формат читаонице, у случају да нема места у новој). Још увек немамо информација о броју места у тој великој читаоници, али (највероватније) више неће бити потребе за коришћењем читаонице на комшијском ФПН-у.

Желимо свом особљу и свим студентима срећну употребу нове зграде Факултета! Не сумњамо да ћемо сви заједно у врло кратком року отплатити ову инвестицију, јер се већ најављује поскупљење школарине...

Не мењајте канал, на правом сте месту!

 

Тренутно нема коментара. Будите први који ће поставити коментар!
14
0

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

15 + 0

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности