ФОН кризу пребацио на студенте и факултетско особље

// Категорије: Вести | Наш коментар | Факултет | Инфо |

Тог 19. маја, декан проф. Сукновић се у директном укључењу поносио како су предузете све мере заштите од корона вируса. Мере од обавезног прања "рукА", размака од 2 метра, до дезо баријера и обавезног ношења маски. У фокусу објектива телевизије са националном фреквенцијом повремено би био билборд са поруком о упису бруцоша у нову школску годину. Каква одговорна институција, помислио би просечан гледалац, али то је тако када се представи само фасада.

Када је БИРН крајем априла објавио документ о предлогу смањења плате факултетском особљу, који узгред по њиховим сазнањима Савет факултета није усвојио, отворено је питање ликвидности ФОН-а. Проф. Сукновић даје неуверљив аргумент, да касне уплате последње рате школарине самофинансирајућих студената, не спомињући колики је то неуплаћени износ. Све и да уплате касне, то није нов феномен већ нешто што се могло предвидети и адекватно реаговати. При томе, узмимо у обзир да је већина другог семестра реализована онлајн, чиме су одређени трошкови (попут електричне енергије) били значајно нижи у односу на регуларне услове. Зашто је онда ова одлука саопштена?

Као што сте могли видети, радови на изградњи новог дела зграде су у току. Пројекат је финансијски захтеван, а ФОН се обавезао да уложи око 60 милиона динара из два дела. Ми смо поставили питања деканату ФОН-а и пружили им више од 7 дана да одговоре на њих, а једно од питања везано је и за ликвидност нашег факултета. Полако постаје традиција да управа факултета показује апсолутну незаинтересованост за сарадњу са студентима, нити постоји жеља да се теме које "муче" све нас реше. За сада можемо да претпоставимо да је изградња зграде лоше финансијски испланирана, чим се повлаче овакви неуобичајени потези.

У тренутку када Влада Србије не препоручује смањење плата у јавном сектору, када се даје могућност накнадног плаћања текућих обавеза грађанства, ФОН нетранспарентно и без образложења доноси још једну одлуку - да повећа цену пријаве испита. Како је могуће да у току школске године ценовник буде коригован и то на штету студената? Нисмо успели да сазнамо разлоге такве одлуке, али лако је закључити - ФОН је дао пример како не треба реаговати у кризним ситуацијама.

Не мењајте канал, на правом сте месту!

Тренутно нема коментара. Будите први који ће поставити коментар!
5
2

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

14 + 5

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности