Уместо ФОН-а, Универзитет одлучио - Малом поништен докторат

// Категорије: Наш коментар | Факултет | Инфо |

Сенат Универзитета у Београду на седници одржаној 12. децембра једногласно је усвојио одлуку Одбора за професионалну етику Универзитета од 28.11. да је докторска дисертација кандидата Синише Малог плагијат.

Ни више од 5 година није било довољно ФОН-у да „пресече“ и донесе одлуку о томе да ли је реч о плагијату или не. Сада је јасно да је задатак декана Милије Сукновића и разних комисија био да одбране украдено дело, али у томе ипак нису успели. У решењу Одбора за професионалну етику Универзитета пише: 

„Одбор је приликом одлучивања по жалбама утврдио да су у овом поступку извршене одређене повреде поступка у свим његовим фазама од стране органа Факултета организационих наука (ННВ, Етичке комисије и Стручне комисије), уз очигледну неспремност ових органа да поступају по налозима Одбора ради отклањања тих повреда, као и неспремности ових органа да утврде истинито и потпуно чињенично стање релевантно за решење ове ствари“.

И поред тога што је професор Раша Карапанџа доказао да се ради о украденом делу и доставио све доказе о томе, ФОН ће остати упамћен по томе што је ангажовао „Стручну комисију“ која је утврдила само 6,97% плагијата. То није било довољно да се оспори дисертација, чиме је и на нашем факултету „крадуцкање“ постало легитимно. Да ипак није реч ни о „крадуцкању“, неколико пута наглашавао је и професор Карапанџа који је имао доказе о бар 30% плагираног садржаја.

Уместо одлуке о плагијату, наставно-научно веће ФОН-а доноси одлуку да се Малом изрекне мера јавне осуде. Није за поверовати, да декан Милија Сукновић (иначе професор Теорије одлучивања) није показао знање из области коју предаје. То је због две ствари: одлука која је донесена нема везе са постављеним захтевима, а као друго и таква каква је, није донесена у складу са постављеним роковима, већ са неколико дана закашњења!

У решењу Одбра за професионалну етику Универзитета може се прочитати сумирана хронологија догађаја као и које странице докторске дисертације су плагиране. Диплома овог кандидата је поништена.

Очигледна је штета која је нанета нашем факултету, јер органи факултета нису радили свој посао. Заправо, нису ли органи факултета ту само када треба да се донесе одлука о повећању школарине, о измишљању бизарних услуга које треба ставити у ценовник итд.? Штету ће платити и студенти (јер органи факултета не достављају само уплатнице са новчаним износима), који ће поред очекиваних шала на рачун својих диплома, морати да објашњавају да су они поштено полагали испите, да овај докторат нема везе са њима и да се основне и докторске студије не могу посматрати интегрално.

Остаје нам да верујемо, да доносилац одлуке (проф. Милија) на крају ове саге неће погрешити, већ се повући са позиције на коју је недавно реизабран и са собом повести све оне који су учествовали са њим у овом скандалу. Они су показали да нису достојни својих позиција.

Не мењајте канал, на правом сте месту!

Тренутно нема коментара. Будите први који ће поставити коментар!
5
1

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

2 + 2

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности