Интервју др. Зорана Шеварца за Јава Магазин

// Категорије: Инфо | ИТ | Факултет | Магазин | Вести |

Факултет организационих наука од нобембра 2013. године има свог Јава шампиона. Ову титулу заслужио је Зоран Шеварац, асистент на ФОН-у, на катедри за Софтверско инжињерство. Шеварац је, такође, покретач и главни програмер у пројекту отвореног кода Неуропх. Овог пута, Пушкице преносе интервју који је Шеварац дао за Јава магазин.

Јава магазин:

Где сте одрасли?

Шеварац:

У Београду, Србија.

Јава магазин:

Када и како сте постали заинтересовани у компјутере и програмирање?

Шеварац:

Са дванаест година, када сам открио како да променим боје на ТВ екрану, као и, још фасцинантније, како да их натерам да се насумично смењују. Пар година касније сам направио свемирску аркаду у Пасцал-у

Јава магазин:

Који је био Ваш први компјутер и програмски језик?

Шеварац:

ZX Spectrum, BASIC

Јава магазин:

Који је био Ваш први програмерски посао?

Шеварац:

Радио сам као web developer у стартапу за електронско пословање, Net Link Solutions, у Србији са пар другара. Сада стартап има седам запослених.

Јава магазин:

Који је Ваш тренутни посао?

Шеварац:

Тренутно радим на Универзитету у Београду као асистент за софтверско инжењерство. Држим предавања о развоју софтвера у Јави, као и истраживач у Лабораторији за вештачку интелигенцију.

Јава магазин:

Шта радите за одмор и разоноду?

Шеварац:

Програмирање, играње игара, бављење научном фантастиком и музиком.

Јава магазин:

Које „нуспојаве“ ваше каријере вам највише пријају?

Шеварац:

Могућност упознавања и рада са интересантним људима, као и путовања по свету и повезивање са  заједницом.
Јава магазин:

Да ли је титула Јава шампиона нешто изменила у Вашој свакодневници?

Шеварац:

Тек сам скоро постао Јава шампион и није је још изменило, али мислим да хоће у будућности. Почео сам да размишљам „Океј, постао сам Јава шампион, шта сада?“ И онда ми је пало на памет: признање заједнице који долази са титулом Јава шампиона би могло да ми помогне у спровођењу иницијатива везаних за софтвер отвореног кода са којим сам повезан.

Јава магазин:

На шта тачно мислите?

Шеварац:

Главни пројекат на коме радим је Neuroph, који је популарни Јава framework за неуронске мреже. Хтео бих да направим јачу заједницу око њега и блиско сарађујем са осталим Јава АИ пројектима, можда у развоју заједничког АПИ-ја за неке типичне проблеме. Идеално, причао бих са њима о миграцији одређених делова на НетБеанс платформу како бисмо лако интегрисали и делили компоненте као плугин-е. Из тога би сви АИ пројекти извукли корист, као и цела Јава АИ заједница и пројекти засновани на њима.

Тренутно нема коментара. Будите први који ће поставити коментар!
10
0

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

1 + 16

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности