Banka Vatikana prvi put objavila godišnji izveštaj

// Kategorije: Biz | Magazin |

Po prvi put u istoriji dugoj 125 godina, banka Vatikana je objavila svoj godišnji finansijski izveštaj. Banka pokušava da bude transparentnija usled istrage o navodnom pranju novca.

Izveštaj obuhvata podatke iz 2012. godine tokom koje je banka Vatikana formalno poznata kao Institut za religijske poslove (IOR), optužena za pranje novca i nedostatak revnosti jer su dozvolili da nereligijski biznismeni imaju račune čime su omogućili svojevrsni ofšor poreski raj.

Ipak, 2012. godina je bila "finansijski uspešna" jer su neto zarade porasle za 86.6 miliona evra, što je četvorostruki porast u odnosu na 20.2 miliona evra iz 2011. godine. 

Veliki deo prihoda, čak 54.7 miliona evra dato je Papi kako bi izvršavao svoje crkvene misije u svetu.

Pored zarade, izveštaj na 100 stranica sadrži podatke o imovini od 41.3 miliona evra koja se ogleda u zlatu, metalima, dragocenim novčićima i agenciji za nekretnine.

Potpuna transparentnost i nulta tolerancija prema nelegitimnosti

Predsednik banke Ernest fon Frejberg koji je posao preuzeo ove godine, rekao je da je izveštaj pokušaj da banka ispuni svoju posvećenost transparentnosti. Ipak, on kaže da 2013. godina neće biti tako uspešna kao 2012. zbog velikih troškova reforme.

Banka ima oko 18.900 klijenata među kojima su kardinali, ambasade Vatikana i strane ambasade koje imaju veze sa Svetom stolicom.

Vatikan je dugo insistirao na tome da IOR nije banka već finansijska institucija koja upravlja imovinom za religijske poslove i dobročinstvo.

Izveštaj je usledio nakon skandala sa pranjem novca iz juna 2012. godine u koji je bio upleten stariji sveštenik Monsinjor Nuncio Skarano i još dve osobe koje je uhapsila italijanska policija nakon što su navodno nelegalno pokušali da prebace 20 miliona evra. Nakon toga, Vatikan je zamrzao sveštenokov račun govoreći da neće imati toleranciju prema nelegalnim ili vanstatutarnim aktivnostima, bez obzira da li ih sprovodi sveštenik ili laik. 

U avgustu, novoizabrani papa Franja, započeo je borbu protiv korupcije, jačajući nadzor finansijskih transakcija IOR-a.

Nedavno je papa takođe imenovao komitet koji treba da pripremi izveštaj na temu reforme banke što ne isključuje mogućnost njenog zatvaranja.

Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će postaviti komentar!
1
0

Postavi komentar

E-mail:
Komentar:
Antispam:

11 + 5

Komentari prolaze moderaciju, zato što smo tako u mogućnosti