Банка Ватикана први пут објавила годишњи извештај

// Категорије: Биз | Магазин |

По први пут у историји дугој 125 година, банка Ватикана је објавила свој годишњи финансијски извештај. Банка покушава да буде транспарентнија услед истраге о наводном прању новца.

Извештај обухвата податке из 2012. године током које је банка Ватикана формално позната као Институт за религијске послове (ИОР), оптужена за прање новца и недостатак ревности јер су дозволили да нерелигијски бизнисмени имају рачуне чиме су омогућили својеврсни офшор порески рај.

Ипак, 2012. година је била "финансијски успешна" јер су нето зараде порасле за 86.6 милиона евра, што је четвороструки пораст у односу на 20.2 милиона евра из 2011. године. 

Велики део прихода, чак 54.7 милиона евра дато је Папи како би извршавао своје црквене мисије у свету.

Поред зараде, извештај на 100 страница садржи податке о имовини од 41.3 милиона евра која се огледа у злату, металима, драгоценим новчићима и агенцији за некретнине.

Потпуна транспарентност и нулта толеранција према нелегитимности

Председник банке Ернест фон Фрејберг који је посао преузео ове године, рекао је да је извештај покушај да банка испуни своју посвећеност транспарентности. Ипак, он каже да 2013. година неће бити тако успешна као 2012. због великих трошкова реформе.

Банка има око 18.900 клијената међу којима су кардинали, амбасаде Ватикана и стране амбасаде које имају везе са Светом столицом.

Ватикан је дуго инсистирао на томе да ИОР није банка већ финансијска институција која управља имовином за религијске послове и доброчинство.

Извештај је уследио након скандала са прањем новца из јуна 2012. године у који је био уплетен старији свештеник Монсињор Нунцио Скарано и још две особе које је ухапсила италијанска полиција након што су наводно нелегално покушали да пребаце 20 милиона евра. Након тога, Ватикан је замрзао свештеноков рачун говорећи да неће имати толеранцију према нелегалним или ванстатутарним активностима, без обзира да ли их спроводи свештеник или лаик. 

У августу, новоизабрани папа Фрања, започео је борбу против корупције, јачајући надзор финансијских трансакција ИОР-а.

Недавно је папа такође именовао комитет који треба да припреми извештај на тему реформе банке што не искључује могућност њеног затварања.

Тренутно нема коментара. Будите први који ће поставити коментар!
1
0

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

4 + 18

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности