Ко су најпожељнији ИТ послодавци у Србији?

// Категорије: Биз | ИТ | Инфо |

Резултати истраживања „Најпожељнији послодавац 2016“ показују и ко су најатрактивнији ИТ послодавци у Србији и шта их чини тако занимљивим за кандидате. У оквиру истраживања, које је попунило више од 10 000 испитаника, анализирани су одговори 1500 учесника из ИТ сфере који су бирали најпожељније ИТ послодавце.

Учесници у истраживању су гласали на основу свог личног суда, навели су шта послодавца чини атрактивним, какве компаније су им занимљиве, који начин ангажовања им је привлачнији, колику зараду очекују код таквог послодавца. Пет најбоље оцењених компанија су: Nordeus d.o.o. Београд, Microsoft Software d.o.o. Београд, Levi 9 Global Sourcing Балкан d.o.o Нови Сад, Comtrade d.o.o. Београд, Vega IT Sourcing Нови Сад.

Учесници у истраживању код ИТ послодаваца највише цене прилике за напредовање и усавршавање, следе добри међуљудски односи и радна атмосфера, а потом и висина плате тј. материјални разлози.

Атрактивније су компаније које развијају сопствене производе

По мишљењу већине испитаника (82%), атрактивнији су они послодавци који развијају сопствене производе. Осталих 18% је изјавило да им је занимљивије када  ИТ послодавац развија решења за друге компаније.

Занимљиво је и то што је више од две трећине анкетираних навело да им је корпоративни тип рада најпријемчивији, сваки пети би се одлучио за стартап, а 16% анкетираних би изабрало „freelance“ ангажовање.

Жене очекују ниже плате од мушкараца

Просечан износ месечне нето плате који би учесници анкете очекивали да имају код свог најпожељнијег ИТ послодавца износи око 95 600 динара.

Жене очекују приметно нижу плату код најпожељнијег ИТ послодаваца (око 79 000 РСД) у поређењу с мушкарцима (101 000 РСД).

Занимљиво је упоредити просечне очекиване плате код најпожељнијег послодавца с нивоом образовања анкетираних јер жене у просеку имају виши ниво образовања од мушкараца, а очекују ниже плате.

Ако се очекивана плата код најпожељнијег послодавца посматра у односу на године учесника анкете, приметно је да млађи од 18 година имају највиша очекивања у погледу зараде, у просеку 264 000 РСД. Код анкетираних старосног доба од 19 до 40 година, износи очекиване зараде се крећу у распону од 83 000 РСД до 100 000 РСД. Испитаници са навршених 40 и више година очекују плату од 80 000 РСД.

 

Трећина анкетираних размишља о промени посла

Иако ИТ важи за једну од најпривлачнијих области за запослење, свега трећина испитаних кандидата је навела да тренутно ради код свог најпожељнијег послодавца.

На питање да ли размишљају о промени посла више од две трећине анкетираних је дало потврдан одговор, док ту опцију не разматра нешто мање од 40% испитаних.

Ако се посматра дужина запослења код тренутног послодавца, може се приметити да о промени чешће размишљају запослени који нешто дуже раде код тог послодавца. Тако, више од половине оних који у некој компанији ради од 5 до 7 година, размишљају о промени посла, као и око 42% оних који тамо раде од 7 до 10 година. Запослени који су више од 10 година или мање од 5 године запослени код истог послодавца, ређе размишљају о промени.

 

извор: poslovi.infostud.com

Тренутно нема коментара. Будите први који ће поставити коментар!
3
0

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

20 + 10

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности