Isplativost studiranja u Srbiji

// Kategorije: Info | Magazin | Prakse i zaposlenje |

Tekst priredio bivši student FON-a Miloš Živić

Finansiranje, pronalazak smeštaja i pored svega toga, uspešno studiranje, zagonetka je vredna miliona. Studenti koji žele da studiraju na koliko-toliko kvalitetnim univerzitetima, danas moraju da studiraju u nekom od većih gradova. Da bih izbegao rasprave, preskočiću navođenje tih gradova, ali svi znamo koji su. Ipak, veliki broj studenata dolazi iz „unutrašnjosti“ i neophodno je omogućiti studiranje koje minimalno traje četiri godine.

Kod nas studiranje nije preterano skupo, ali može da bude ozbiljan udarac na džep roditelja i samog studenta, imajući u vidu i velike razlike u prosečnim primanjima u manjim mestima i troškove života u većim gradovima. Na primer, ekstremna situacija u vezi sa troškovima studiranja je u SAD, gde je iznos prosečnog studentskog duga nešto iznad 32.000 dolara. Srećom, to kod nas nije slučaj, ali može postati dosta ozbiljno.

Hajde da vidimo, koliki su minimalni troškovi studiranja kod nas.

Troškovi studiranja u Srbiji

Da bih izbegao previše detaljisanja i da računam na trošak svakog odlaska u kopirnicu za kopiranje dve strane, te neke detalje ću namerno izostaviti. U troškove studiranja ću računati stan, hranu i na to dodati određeni iznos za neophodne stvari kao što su takse i obrasci na fakultetu.

Apsolutni minimum troškova možeš ostvariti ako stanovanje ne plaćaš već studiraš u gradu odakle si i jedeš hranu koju tvoji roditelji kupuju i finansiraš studije na teret budžeta. Na ovo dodaj nekih 100-200 evra godišnje za obavezne takse, knjige i slično, dakle, tvoj studentski život će minimalno koštati 800 evra za 4 godine. Objasniću kasnije da ipak može bolje i od ovoga.

Ipak, ako odlaziš iz svog mesta kako bi studirao negde, trebaće ti smeštaj i hrana. Minimum. Troškove odeće i slično neću računati jer bi to svakako morao da obezbediš, živeo sa roditeljima ili ne. A na primer, postoji velika razlika u troškovima ishrane kada jedeš domaću hranu kod roditelja i kada jedeš „napolju“.

Apsolutni minimum koji ti je potreban da bi preživeo studiranje ćeš ostvariti ukoliko živiš u studentskom domu i hraniš se u menzi. Proverio sam upravo, cena mesečnog stanovanja za studenta koji studiranje finansira iz budžeta je oko 2.500 dinara mesečno, dakle, godinu dana je 30.000, kompletno studiranje je 120.000.

Ceo tekst možete pročitati ovde

Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će postaviti komentar!
0
0

Postavi komentar

E-mail:
Komentar:
Antispam:

0 + 12

Komentari prolaze moderaciju, zato što smo tako u mogućnosti