Исплативост студирања у Србији

// Категорије: Инфо | Магазин | Праксе и запослење |

Текст приредио бивши студент ФОН-а Милош Живић

Финансирање, проналазак смештаја и поред свега тога, успешно студирање, загонетка је вредна милиона. Студенти који желе да студирају на колико-толико квалитетним универзитетима, данас морају да студирају у неком од већих градова. Да бих избегао расправе, прескочићу навођење тих градова, али сви знамо који су. Ипак, велики број студената долази из „унутрашњости“ и неопходно је омогућити студирање које минимално траје четири године.

Код нас студирање није претерано скупо, али може да буде озбиљан ударац на џеп родитеља и самог студента, имајући у виду и велике разлике у просечним примањима у мањим местима и трошкове живота у већим градовима. На пример, екстремна ситуација у вези са трошковима студирања је у САД, где је износ просечног студентског дуга нешто изнад 32.000 долара. Срећом, то код нас није случај, али може постати доста озбиљно.

Хајде да видимо, колики су минимални трошкови студирања код нас.

Трошкови студирања у Србији

Да бих избегао превише детаљисања и да рачунам на трошак сваког одласка у копирницу за копирање две стране, те неке детаље ћу намерно изоставити. У трошкове студирања ћу рачунати стан, храну и на то додати одређени износ за неопходне ствари као што су таксе и обрасци на факултету.

Апсолутни минимум трошкова можеш остварити ако становање не плаћаш већ студираш у граду одакле си и једеш храну коју твоји родитељи купују и финансираш студије на терет буџета. На ово додај неких 100-200 евра годишње за обавезне таксе, књиге и слично, дакле, твој студентски живот ће минимално коштати 800 евра за 4 године. Објаснићу касније да ипак може боље и од овога.

Ипак, ако одлазиш из свог места како би студирао негде, требаће ти смештај и храна. Минимум. Трошкове одеће и слично нећу рачунати јер би то свакако морао да обезбедиш, живео са родитељима или не. А на пример, постоји велика разлика у трошковима исхране када једеш домаћу храну код родитеља и када једеш „напољу“.

Апсолутни минимум који ти је потребан да би преживео студирање ћеш остварити уколико живиш у студентском дому и храниш се у мензи. Проверио сам управо, цена месечног становања за студента који студирање финансира из буџета је око 2.500 динара месечно, дакле, годину дана је 30.000, комплетно студирање је 120.000.

Цео текст можете прочитати овде

Тренутно нема коментара. Будите први који ће поставити коментар!
0
0

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

13 + 16

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности