Мајкрософт купује Нокију за 7,2 милијарде долара

// Категорије: Биз | Магазин |

Мајкрософт је објавио да планира да купи део Нокије који се бави производњом телефона, као и лиценце, патенте и сервис за мапе у послу вредном 7,2 милијарде долара.

Очекује се да ће овај договор бити спроведен до краја прве четвртине 2014. године и тренутно се чека само одобрење од деоничара Нокије.

Мајкрософт ће платити 5 милијарди за куповину дела који се бави производњом телефона и услуга и још 2.2 милијарде за куповину лиценци и патената. 

У саопштењу које је издао Мајкрософт наводи се да планирају да повећају свој удео и профит на тржишту мобилних уређаја кроз убрзане иновације и унифицирани брендинг и маркетинг.

Мајкрософт је такође објавио део поруке коју је Стив Балмер послао запосленима:

Наше Виндоуз 8 партнерство је показало одличне резултате у последње две ипо године. Сјајна Лумиа 1020 је одличан пример тога. Наше партнерство је такође донело и велики раст. Нокијини телефони су најбрже растући телефони на тржишту паметних телефона.

У 2011. години Мајкрософт је ушао у партнерство са Нокијом која је прихватила Мајрксофт оперативни систем као основу развоја својих мобилних телефона. Стивен Елоп некадашњи ЦЕО Нокије је тренутно подпредседник Мајкрософта задужен за мобилне уређаје и услуге и главни кандидат за замени Стива Балмера који ће се повући у наредних 12 месеци.

Главни Нокијини инжењери Џо Харлоу, Тимо Тоиканен, Стефан Паненбекер и Јуха Путкиранта такође прелазе у Мајкрософт. 

Шта ви мислите о овим плановима и да ли они могу помоћи да Нокија телефони и Windows Phone 8 заузму већи удео на тржишту који тренутно износи испод 5%.

A ево шта на ову тему каже 9gag:

Тренутно нема коментара. Будите први који ће поставити коментар!
3
0

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

6 + 5

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности