Нови Arduino заснован на Intel-у

// Категорије: ИТ | Магазин |

Са појавом јефтиних микроконтролера пре тридесетак година, па до данас, технологија је напредовала. Прво смо имали само микропроцесоре, потом прве праве микроконтролере, који су функционисали у потпуности самостално, до данас, где скоро свако у свом џепу има уређај који је више пута јачи од просечног компјутера пре десет година. Једна од већих прекретница је појава Arduino микроконтролера: релативно јефтин осмобитни микроконтролер са већ изведеним контактима за повезивање са електроником по жељи, као и својим програмским окружењем ради што лакшег програмирања. Сада долазимо до нове прекретнице: Arduino заснован на Intel-овој платформи.

Нови Arduino се зове Galileo и „срце“ система ће бити Intel® Quark SoC X1000 подешен на 400 MHz и опремљен са 256 MB DRAM меморије. Такође на себи има интегрисан 100Mb Ethernet порт, Mini-PCIe слот, Mini SD слот, RS-232 и USB host и client портом. Начин програмирања је исти као и за обичан Arduino: преко Arduino IDE софтверског пакета.

У ери микрорачунара, уређаја способних да за, релативно мале паре (неколико десетина евра) могу да покрећу потпуни оперативни систем са функцијама које има и рачунар од неколико стотина евра, потез италијанске компаније Arduino уопште није зачуђујућ. Главни противник Arduino Galileo је Raspberry Pi, рачунар заснован на Linux-u који кошта мање од 50 долара и за кога већ постоји велика количина пројеката, где су га људи интегрисали од аутомобила, до система за наводњавање башти.

Трка за прво место међу микрорачунарима је почела. Ко ће да буде победник? И да ли ћемо ускоро куповати рачунаре на трафици по цени кафе у кафићу поред факултета? Или ће и даље бити луксуз, са ценама које парирају ценама у ФонФе-у?

Извори:

http://arduino.cc/en/ArduinoCertified/IntelGalileo
http://hackaday.com/2013/10/03/the-intel-powered-arduino/
https://communities.intel.com/docs/DOC-21832
https://communities.intel.com/docs/DOC-21831

Тренутно нема коментара. Будите први који ће поставити коментар!
4
0

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

5 + 19

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности