Ello - крај Фејсбука или привремени buzz?

// Категорије: Биз | Магазин |

Ello, шта је то? 

Укратко, Ello је нова друштвена мрежа основана у марту ове године од стране Паула Будница. Своју популарност достигла је тек крајем септембра и великом већином је дугује ЛГБТQ популацији која је одлучила да бојкотује Фејсбук због тек уведене “real name” политике. Ова мрежа се истакла међу осталима из разлога што у свом манифесту говори како су друштвене мреже данас власништво оглашивача и како се сви корисници третирају као производи. За разлику од, рецимо, Фејсбука, на друштвеној мрежи Ello загарантовано је право на приватност, без прикупљања података о корисницима који се касније продају оглашивачима. Од тада је настала права помама за Ellom, те смо одлучили да га испробамо и пренесемо прве утиске.

Као што смо поменули, велика чињеница која иде у корист Ellu тренутно је “real name” политика коју Фејсбук уводи. То значи да ће свако ко нема право име на свом профилу бити у опасности да му налог буде обрисан. То је довело до масовне побуне људи, посебно LGBTQ популације. Да не улазимо у проблем због чега би неко имао лажно име на Фејсбуку (а разлози постоје), рећи ћемо само да је велики број људи кренуо је да тражи другу опцију за друштвену мрежу и наишао управо на Ello. Иста ситуација се догодила пре више година када је Friendster отишао у историју због своје “real name” политике. Због тога се Фејсбук јавно извинио овим корисницима, вероватно у страху да не начини исту грешку као и Friendster.

Како функционише?

На свом сајту, Ello објашњава да ће финансирање ићи тако што ће својим корисницима понудити додатне садржаје и опције који се плаћају, те ће тако сами корисници, куповином додатака, донирати мале суме новца као подршку Ellu.

На сам сајт можете доћи једино позивницом путем е-маила. То је загарантовало ексклузивност, што је само једна од ставки која је утицала психолошки на људе да још више желе да приступе Ellu. Дошло је до потпуне помаме и тога да се позивнице за Ello продају преко еБаy-ја и могу коштати чак до 100 долара. Након тога, када направите налог, имате могућност да позовете још пет својих пријатеља. Или да својих пет позивница продате на Интернету. Ви бирате.

Изглед Ella нипошто не можемо назвати иновативним. Заправо потпуно изгледа као нека премиум тема на Tumblr-u помешана са Гугл+ опцијама за сортирање пријатеља. Поред углавном слабо видљивих текстова и дугмади (требаће вам неко време док их пронађете), сајт изгледа веома уредно и минималистички. 

На главној страници ћете приметити да можете пратити ваше пријатеље (Friends) и “буку” (Noise). У суштини, људе које пратите можете сврстати у неки од ова два, притом они не могу видети где су сврстани. Као и на осталим мрежама, можете поставити све врсте садржаја, а оно што подсећа на Tumblr управо јесу слике великих величина и заузимају велики део екрана. Постоји стандардна опција измене и брисања садржаја, додавања коментара, а можете видети и колико људи је видело то што сте поставили. Једна од веома великих мана, за коју се надамо да ће нестати са новом верзијом сајта (како је још увек Бета верзија), јесте непостојање опције за претрагу садржаја. Са друге стране, једна од веома интересантних ствари на Ellu јесте то што не постоји “Like” дугме. Оснивачи ове мреже то објашњавају тиме да се “Like” дугме првобитно и увело како би се пратило шта корисници воле и на тај начин да се таргетирају од стране оглашивача. Како на Ellu нема реклама, “Like” дугме и не постоји.

Што се подешавања самог профила тиче, потпуно је опционо шта желите да ставите на ваш профил. Неопходна је само е-маил адреса (која је сакривена другим корисницима), лозинка и кориснично име, све остало не морате додати: ваше право име, профилну слику и header, кратак опис профила, линкови до вашег сајта и других друштвених мрежа и слично. Постоји мали одељак за подешавање приватности и е-маил нотификације. Не знамо да ли то људима смета, али још једна ствар коју смо приметили је да не постоји могућност аутоматског уласка на Ello -  са сваким приступом се морате поново пријављивати.

Поред наведених, још једна круцијална мана ове друштвене мреже је немогућност претраге пријатеља, а то је, сложићете се, најбитнији део једне друштвене мреже. За сада, можете само унети кориснично име пријатеља (уколико га знате) и по томе га пронаћи, јер опције за повезивање са е-маилом или другим друштвеним мрежама нема. Такође, у Бета верзији још увек није могуће размењивање порука између корисника

Додавање нових опција можете пратити овде.

Да ли Ello представља крај Фејсбука или је само привремена ствар?

Чињеница је да постоји велики број друштвених мрежа које се појављују, засијају и нестану. Можемо узети пример друштвене мреже Рипплн која је за веома кратко време створила веома велику помаму, нудећи чак и могућност зараде за коришћење ове друштвене мреже. На њу је такође могло да се приступи само преко позивнице. Прогнозе су биле веома оптимистичне, до тога да ће прерасти и Фејсбук и е-маил. До тога никада није дошло. Да ли због тога што је доста људи одмах у томе препознало неку врсту пирамидалне преваре или зато што није корисницима нудио оно што је у том тренутку било потребно.

У сваком случају, за Ello тренутно не прогнозирамо ништа велико. Могуће је да је својих пет минута славе постигло само због срећних околности и политике Фејсбука. Чињеница да, иако је настао у марту, а још увек нема неке од веома битних опција за кориснике, само иде у прилог тврдњи да ова друштвена мрежа није била спремна на овако брзо повећање базе корисника и да је цела ова ситуација са Фејсбуком ухватила осниваче Ella неспремне. Како је тренутно још увек у Бета верзији, можда у будућности добије неке додатне погодности које би могле да нас довољно заинтригирају да напустимо Фејсбук и пређемо на ову друштвену мрежу. За сада ћемо пустити Елло да нас изненади.

Тренутно нема коментара. Будите први који ће поставити коментар!
8
0

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

20 + 10

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности