Бил Гејтс критикује Гуглов Пројекат Loon

// Категорије: ИТ | Биз | Магазин |

У једном од прошлих чланака, објаснили смо шта је то Гуглов Пројекат Loon. Укратко, то је иницијатива да се обезбеди интерет приступ широм свeта, преко мреже балона који би лебдели у стратосфери. Међутим, не деле сви ентузијазам Гуглових руководилаца. Међу онима, који скептично гледају на цео пројекат је и бивши Мајкрософтов председник Бил Гејтс.

„Када умирете од маларије, ако погледате нагоре и видите тај балон, претпостављам да вам неће помоћи. Када дете добије дијареју, не, нема веб сајта који ће му то олакшати“, изјавио је Гејтс у интервјуу о раду Бил и Мелинда Гејтс фондације.

„Свакако, дубоко верујем у дигиталну револуцију. И повезивање медицинских центара, повезивање школа, то су добре ствари. Али то није за сиромашне државе, уколико директно не кажете нешто налик на "предузимамо нешто конкретно поводом маларије“.

Гејтс је такође поставио питанје о Гугловој посвећености пројектима развоја држава кроз Google.org и сличне иницијативе.

„Гугл је почео приче о томе да ће урадити гомилу ствари. Унаjмили су Ларија Брилијанта и добили су сјајан публицитет“, рекао је Гејтс. „А онда су све угасили. Сада раде кључне ствари за себе. Лепо. Али они који раде кључне ствари за себе, неће уздићи сиромaшне.“

Пројекат Loon је најављен у Јуну, када је Гугл лансирао пробну мрежу од 30 балона  изнад Новог Зеланда, омогућујући интернет приступ уређајима на тлу.

„Верујемо да ћемо моћи да начинимо прстен балона који би летели око планете, ношени стратосферским ветровима и који би обезбедили интернет приступ уређајима на тлу.,“ објаснио је вођа пројекта, Мајк Касиди, тада, наговештавајући да би брзине приступа могле да парирају данашњим 3G мрежама.

„Надамо се, да би коначни резултат била могућност повезивања удаљених, неприступачних предела, као и помоћ при комуницирању у случајевима природних несрећа. Идеја можда звучи помало лудо - и то је један од разлога због којих смо јој дали назив Пројекат Loon. Међутим, иза свега  стоји наука“.

Гугл је радио са организацијама које се баве проблемима здравствене заштите у земљама у развоју кроз непрофитне иницијативе као што су Direct Relief InternationalУницеф и Charity: Water.

У међувремену, страница google.org-а која се бави активностима одговора на кризне ситуације, користи познату слику особе која користи мобилни телефон након земљотреса на Хаитију. А ту слику је обезбедила Фондација Била и Мелинде Гејтс.

Гејтсови погледи на маларију, су пак, искрени. Проблем маларије се описује као приоритет фондације, која је до сада уложила приближно 2 милијарде долара у истраживања третмана, дијагнозе болести као и технологије контроле комараца, као и преко 2 милијарде долара Глобалном фонду за борбу против СИДЕ, Туберкулозе и Маларије.

Узор је напредак фондације ка искорењивању полиомијелитиса. „Ако имамо кредибилитет након успеха на раду на искорењивању полиомијелитиса, можемо јасније говорити о плановима о елиминисању маларије или богиња.“ изјавио је Гејтс.

„Велики успех би био победа над маларијом, мада то је дуга борба, и победа неће бити извојевана у блиској будућности, вероватно не за мог живота.“

Преузето са http://www.theguardian.com/technology/2013/aug/09/bill-gates-google-project-loon

Тренутно нема коментара. Будите први који ће поставити коментар!
5
0

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

0 + 20

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности